Пријем за Стефана Миленковића и камерни оркестар Аморозо

Данас је у Свечаној сали града Лесковца одржан пријем за једног од најпознатијих виртуоза на виолини Стефана Миленковића и камерни оркестар Аморозо, све поводом 20 година постојања и успешног рада овог камерног оркестра и концерта који се одржава истог дана. Организовани пријем је својим присуством увеличао и министар за рад, запошљавање, социјална и борачка питања Никола Селаковић.

Домаћин скупа, градоначелник Лесковца др сци. мед. Горан Цветановић је пожелео добродошлицу гостима и рекао:

„Данас нас је управо музика и окупила. Овај наш сусрет инициран је једним великим јубилејем – 20 година постојања и рада лесковачког камерног оркестра Аморозо. Две пуне деценије Аморозо обогаћује културну сцену нашег града и привлачи љубитеље уметничке музике приређујући наступе за памћење.

На иницијативу уметничког руководиоца Амороза, госпође Маје Цакић, наш град је добио један велики музички фестивал, ЛЕДАМУС, који ће следеће године прославити 15-годишњицу постојања. На њему су досад наступали најеминентнији музичари домаће и иностране класичне сцене, а нит која све њих повезује и представља константу у музичком животу нашег града је управо камерни оркестар Аморозо. Зато сте данас овде, да вам се захвалимо и поручимо да ћете у локалној самоуправи имати безусловну подршку и ослонац и у деценијама које следе. Хвала вам и што свој 20. рођендан прослављате даривањем – бесплатним концертима за лесковачку публику, као и низом других пропратних активности кроз које се сумирају две деценије богате уметничке биографије, као и што ми је драго што вас од 20 година, 15 година ја пратим.

У част овог значајног јубилеја данас је са нама и виртуоз на виолини, господин Стефан Миленковић. О каријери господина Миленковића, о његовој љубави према виолини, према наступима, о његовој енергији на сцени и поштовању које добија заслужено од публике, не треба трошити речи, у све то смо имали прилику да се уверимо на његовим претходним наступима у Лесковцу, а сигуран сам да ће и данас на концерту поводом јублеја Амороза то бити још свечаније и боље, уколико је то уопште могуће.

Господине Миленковићу, хвала вам што сте нам указали част да заједничким наступом са Аморозом овај јубилеј учините још величанственијим. Знате да сте у Лесковцу увек драг гост, а љубав коју добијате од публике након сваког вашег наступа постаје сваким даном и годином, све већа. Сигуран сам да ћете и вечерашњим концертом у Народном позоришту оправдати и превазићи сва наша очекивања.

На крају, морам да се захвалим и уваженом министру Селаковићу, који је издвојио времена и указао нам част да у оквиру данашње радне посете Лесковцу присуствује и овом пријему. Хвала вам, господине Селаковићу.“

Маја Цакић, уметнички руководилац камерног оркестра Аморозо, је на конференцији за медија казала да су се озбиљно припремали за облежавање јубилеја – 20 дана за 20 година, да су се потрудили да јубилеј поделе са публиком која је најважнија. Она је додала да је сала Народног позоришта је била мала да прими све заинтересоване за свечани концерт чувеног Стефана Миленковића.

„Тешко је говорити после градоначелника. Дружење са њим је почело у овој сали 2013. године и он је дошао да отвори фестивал, када је приредио и пријем за све госте о којем се и данас прича. Пишемо пројекте, вредно радимо, и знамо да су његова врата увек отворена за нас, подршку коју добијамо је непроцењива. Морам да назначим да пројекат у оквиру чије реализиције се одржава и вечерашњи концерт у потпуности финансира Град, док други пројекат суфинансира и Министарство културе. Хвала и пријатељима, члановима Амороза који су породица,“ – и додала да је Стефан Миленковић држао концерт и поводом 15 година постојања и рада Амороза, да је пресрећна што се Стефан вратио у Србију, и то морамо да искористимо на најбољи начин. Она је казала и да је град Лесковац град уметности и културе, да уметници живе и стварају у Лесковцу 

Стефан Миленковић је, обраћајући се представницима медија, рекао:

„Хвала на лепим речима и још лепшем пријему. Ја гледам оно што је иза структуре, гледам људе а овде видим групу људи која је сједињена са љубављу и пријатељством, и морам да назначим да ви као група одлично то радите, а 20 година у континуитету није лако, а поготово са квалитетом и са резултатима.

Овде је лепа енергија коју осећам, коју осећам сваки пут када сам овде, ми смо ту, вратили смо се овде. Оваква енергија, оваква породица која препознаје праве вредности, то је оно што мене мотивише да увек идем напред, да не посустајем. Очекујемо заиста диван концерт и атмосферу, као што је било и прошли и препрошли пут. Даћемо максимум у најлепшем људском налету јер сте ви публика и град који заслужује, препознаје и разуме.“

Поделите