Спорт

Лесковац има дугу и богату спортску традицију. Пре Првог светског рата спортска активност одвијала се у стрељаштву и кроз рад гимнастичког друштва „Душан Силни” и а уочи Првог светског рата, тачније 1914. године у Лесковцу је донета прва фудбалска лопта.

   На формирање фудбалских клубова чекало се до октобра 1919. године а у периоду између два светска рата највеће  екипе биле су Момчило, Јосиф, Гајрет и Дубочица која је за разлику од поменутих клубова опстала и после 1945. године и са поносом и данас носи то име.

   Осим фудбала од 1918. до 1941. године егзистирао је коњички спорт, а формиран је и Аеро клуб. Остали спортови почели су да се развијају после другог светског рата, тако да је 1954. године формиран РК ,,Дубочица,,, а 1958 формиран је Спортски савез, а онда и клубови и савези из осталих спортова.

   Од 1970 – 1990. године водећи спортови били су фудбал и рукомет, пратиле су их многобројне стрељачке дружине, дизачки спортови, мачевање и женска и мушка кошарка, гимнастика, стони тенис, бокс.

Организациона структура лесковачког спорта полази од: Спортског савеза града који као спортска институција обједињава све спортске организације и клубове. Спортски савез обједињује 80 спортских клубова и организација и представља водиљу лесковачког спорта.

   Градски фудбалски савез обједињава све фудбалске клубове и у свом чланству има 42 мушке и једну женску екипу. Најпознатији су ФК „Дубочица 1923”, ФК „Моравац”, Мрштане, СФК „Моравац”, Предејане, који се такмиче у спортској лиги ИИИ степена по рангу такмичења. Ту је и ФК „Слога, која се такмичи у Нишкој фудбалској зони, остали клубови такмиче се у Јабланичкој фудбалској лиги и општинској лиги. Постоји и женски фудбалски клуб ЖФК „Леминд Лавице” који се такмичи у 1. лиги Србије. Лесковачки фудбал располаже са Градским стадионом, стадионом у Вучју, Грделици и Мрштану и око 40 травнатих терена.

   Планинарски дом на Кукавици је традиционално активан, а Лесковац је добио пич терене и балон сале.

   Одбојкашки савез је започео са радом деведесетих година прошлог века. У том периоду формирани су мушки и женски клубови који се са променљивим резултатима такмиче и данас.

   Посебне заслуге за развој лесковачке кошарке има  Иван Тометић – Шпиле, затим играчи, а касније спортски радници Миљковић Драгутин – Гуте, Џони Маловић, Митић Слободан, Вукадиновић Горан, као и многи други. Женска кошарка се у два наврата такмичила у савезној лиги. Материјалну подршку развоју кошарке давала је компанија Здравље.

   Рукометни спорт у време СФРЈ био је водећи спорт у граду. Перјаница лесковачког али и српског рукомета. Дубочица је била стандарни члан Прве лиге, а многи њени играчи били су познати широм Југославије. Легенда лесковачког рукомета Зоран – Зока Цветановић, био је и репрезентативац.

   Шаховски спорт егзистирао је кроз ШК „Дубочица” и „Електричар”. Познати шахисти из тог периода су велемајстор Мирослав Марковић омладински првак света и Оливер Прокоповић.

   Борилачки спорт – Истицање овог спорта одвијало се од 1970-1990. године кроз БК ,,Дубочица” која је била члан прве лиге.

   У последњој деценији прошлог века  развио се кик бокс као спортска дисциплина, који је окупио велики број љубитеља овог спорта. Из тог периода Лесковац је добио аматерског првака Европе Божидара Ђермановића, који је данас председник Спортског савеза града Лесковца и потпредседник Кик бокс савеза Србије. Његов наследник је млад и перспективан такмичар Кецојевић Михајло.

   Карате спорт има велики број заљубљеника окупљених у велики број клубова који су организовани кроз разне федерације.

   Џудо клубови веома успешно раде са младим категоријама.

   Дизачки спорт своје прве кораке направио је у ДТВ ,,Партизан,, а затим кроз КДТ ,,Дубочица”. Познатија имена овог спорта су Љубиша Коцић, Александар Ђуровић , Милош Дисић.

   Атлетика је у лику маратонца Добривоја Стојановића дуго имала свог најбољег представника, а затим се појавио талентовани Владимир Савановић. Данас атлетика егзистира кроз два клуба.

   У првој деценији 21-ог века појавили су се и пливачки и ватерполо клубови који веома успешно раде са млађим категоријама.

   Пливачки клуб „Лесковац” Лесковац је основан 2005 године. ПК „Лесковац” је у 2012. години учествовао на 25 такмичења у земљи и иностранству.  Резултати такмичења на државном нивоу су следећи: Освојено је укупно 241 медаља, од тога: 81 – златна, 79 – сребрних и 81 – бронзана.

Пливачки клуб „Лесковац” је другу годину за редом организовао међународни пливачки митинг, на коме је узело учешће преко 520 пливача из Србије, Бугарске, Македоније и БИХ. На такмичењу је подељено око 600 медаља у 12  такмичарских категорија, а организација је оцењена највишом оценом од стране службених лица Пливачког савеза Србије. ПК „Лесковац”, је активни учесник и суорганизатор такмичења на нивоу града, типа ревијалног карактера (Светосавски куп) или школских такмичења у организацији Савеза за школски спорт Србије.

   Стони тенис успешно егзистира више од пола века кроз један клуб СТК ,,Дубочица,, Најбоље резултате постиже у задњој деценији 20-ог века и то у женској катагорији. Чланице овог клуба су се 1995. године бориле за титулу првака државе и биле су друге. Најуспешнија такмичарка Тања Манчић омладинска првакиња Европе и репрезентативка Србије, која је и данас активни спортскси радник.

   Рагби клуб ,,Морава Гепарди” постиже запажене резултате у млађим категоријама.

Посебно и значајно место лесковачког спорта заузима школски спорт кроз такмичења која се одвијају у 10 спортова. Годишње прође око 5000 деце. Носилац ових активности је Градски савез за школски спорт.

   У Лесковцу постоји и Клуб за коњичке спортове са изванредном касачком стазом као и Аеро клуб ,,Саша Митровић”, познато име спортског падобранства и наутике у бившој СФРЈ.

СРЦ ,,Дубочица,, корисницима нуди велику дворану капацитета преко 3600 места и малу дворану, куглану, стрељану, велики олимпијски базен са два мања базена, у којима се врши обука непливача, затим 6 тениских терена као и сала Сајмишта (Плави павиљон).

   Спортско – рекреациони центар Дубочица  својим корисницима нуди велику (капацитета преко 3600 места) и малу дворану, куглану и базен олимпијских размера.

У Лесковцу постоји више шаховских клубовазатим коњички клуб са једном од најбољих касачких стаза у Србији, два клуба за дизање теговапливачки, ватерполо и тениски клуб.

   Клубови борилачких спортова (БК „Дубочица”, Кик бокс клуб „Дубочица”, Џудо клуб „Лесковац”, КК „Лесковац”, КК „Бусхидо”, Мачевалачки клуб „Дубочица”, Карате клуб „Иппон”, Карате клуб „Сенсеи”). Од борилачких спортова бокс је до деведесетих година био најпопуларнији. Потом је примат преузео кик-бокс са сјајним Божидаром Ђермановићем  који је изградио и сјајну професионалну каријеру. Поред ових борилачких спортова, у Лесковцу егзистирају и џудо и  карате.