Градоначелник

Др сци. мед. Горан Цветановић је рођен 11. марта 1965. године у Лесковцу. У родном граду завршио је Гимназију, а потом дипломирао на Медицинском факултету Универзитета у Нишу. По професији је лекар, специјалиста интерне медицине. Докторирао је на Медицинском факултету Универзитета у Нишу 2016. године са оценом 9,69.

На политичкој сцени Србије присутан је од 1998. године.

У једном мандату био је савезни министар без портфеља.

У периоду од 2002. до 2012. године четири пута је био народни посланик.

Два пута је обављао функцију председника Скупштине града Лесковца. Године 2005. у једном од мандата, 75 одборника у Скупштини града Лесковца су на иницијативу председника Скупштине Цветановића, једногласно, усвојили Одлуку о употреби и заштити грба и заставе општине Лесковац.

Др сци. мед. Горан Цветановић ће у историји града бити уписан као први градоначелник Лесковца. Обављао је и функцију председника Привременог органа града Лесковца од 30. октобра 2023. до 2. фебруара 2024. године. На позицији градоначелника Лесковца налази се пети пут након локалних избора одржаних 17. децембра 2023. године.

Српској напредној странци прикључује се 2009. године. На првој Изборној скупштини Градског одбора Српске напредне странке бива изабран за председника. На месту председника налази се и данас, по пети пут, након избора одржаних октобра 2023. године.

Као градоначелник Лесковца сву своју енергију усмерава да се Лесковац изгради у леп, модеран и економски јак град. О буџету брине домаћински и савесно, водећи рачуна о свим категоријама становништва и најразличитијим потребама друштва.

Члан је Председништва Српске напредне странке по пети пут, обављао је функцију члана Извршног одбора Националне алијансе за локални економски развој (НАЛЕД) и постављен је за члана Управног одбора ове организације по трећи пут. Новембра 2023. други пут је изабран за председника Сталне конференције градова и општина. У периоду од маја 2022. године до марта 2023. године обављао је функцију председника Мреже асоцијација локалних самоуправа у Југоисточној Европи (НАЛАС).

Члан је Председништва Српског лекарског друштва Републике Србије по други пут, члан председништва Окружне подружнице Српског лекарског друштва Лесковац и члан Лекарске коморе Србије.

Др сци. мед. Горан Цветановић је председник Скупштине Центра за развој Јабланичког и Пчињског округа по трећи пут, председник Федерације европских карневалских градова у Србији по други пут, аутор и коаутор више научних радова из области медицине.

Био је члан Одбора за здравство и бригу о породици, члан Одбора за локалну самоуправу у Скупштини Републике Србије и члан делегације Парламентарне скупштине ОЕБС-а.

Покретач је иницијативе за формирање Одбора за превенцију болести зависности и борбу против верских секти у Лесковцу, као и иницијатор награђивања најуспешнијих младих талената са територије града Лесковца. Ова пракса започета је 2008. године, након смене руководства је прекинута, а Цветановић је исту након поновног постављања на место градоначелника новембра 2012. године обновио и од тада се успешно спроводи два пута годишње на Дан Светог Саве и на Дан града.

Први пут у у историји парламентаризма, 29. децембра 2009. године, истог дана када је прешао у Српску напредну странку, вратио је мандат посланика у Народној скупштини странци од које га је добио.

Као учесник рата 1999. године добио је статус борца прве категорије.

Одликован је Орденом Светог Саве другог реда и Орденом Српске круне првог реда за дугогодишњи допринос развоју града. Додељена му је награда „Капетан Миша Анастасијевић“ за најуспешнију локалну самоуправу захваљујући чему су се Град Лесковац и градоначелник Цветановић нашли у монографији „Пут ка врху“. Добитник је статуете „Капетан Миша Анастасијевић“ за најбољег градоначелика у Србији. Носилац је и признања „Дунавски капетан“. У 2019. години, Горан Цветановић понео је титулу „Џентлмен године“ која му је додељена као градоначелнику који се својим радом залаже за елиминисање стереотипа када је реч о ангажовању мушкараца и жена на руководећим позицијама.

Поред наведеног носилац је и „Сребрног знака“ Црвеног крста Србије и Плакете Црвеног крста Лесковац за значајне резултате у остваривању задатака и циљева Црвеног крста, а од 2023. године и „Златног знака“ Црвеног крста Србије. Од стране Лекарске коморе Цветановићу је додељена награда за најцитиранији рад у медицинском часопису Acta Medica Medianae. Као команданту Градског штаба за ванредне ситуације Лесковца, уручена му је захвалница за ангажовање и изузетну сарадњу током пандемије вируса корона и добитник је признања Капетан Миша Анастасијевић за изградњу и унапређење просперитета у региону као председник Скупштине Центра за развој Јабланичког и Пчињског округа, и добитник истоименог признања у категорији за ванредан допринос развоју и просперитету Србије.

Добитник је Бронзане плакете за привредни и економски развој града Лесковца и  награде Златни мост, као и годишњег признања Српског лекарског друштва – дипломе за досадашњи рад и допринос развоју и организацији здравствене службе. Градоначелнику Цветановићу уручена је повеља за посебан допринос развоју привреде поводом 60 година постојања и рада Регионалне привредне коморе за Јабланички и Пчињски округ, као и захвалница за подршку и допринос раду Камерног оркестра Аморозо током 20 година постојања. Због одличне организације Кроса РТС-а и Кампа РТС Кроса добио је још једно златно знамење, односно златник Кроса РТС-а, као и сребрно знамење – Награду за изузетност.

Др сци. мед. Горан Цветановић је добитник Светосавске награде Министарства просвете, науке и технолошког развоја за пуну посвећеност и одговорност у развоју образовања и васпитања. Уручено му је и признање Савеза слепих и слабовидих Србије за успешну сарадњу и велики допринос унапређењу положаја и афирмацији слепих и слабовидих особа.

Добитник признања Бели Анђео, које је пре њега уручено само принцези Јелисавети Карађорђевић, због свих резултата и пројеката остварених у циљу развоја и просперитета града Лесковца.

Градоначелник Цветановић је добитник признања и статуе Лесковачки победник због подршке раду Народног музеја Лесковац.

На традиционалном Септембарском сусрету у организацији НАЛЕД-а градоначелнику др сци. мед. Горану Цветановићу уручено је признање „Најчлан“ из редова локалних самоуправа. На Светски дан Рома уручено му је признање „Најбољи пријатељ Рома“.

Течно говори енглески језик.

Отац је двојице синова Немање и Виктора.