Градови побратими

Куманово, Република Северна Македонија

Куманово је са око 70 хиљада становника трећи највећи град у Републици Северној Македонији (после Скопља и Битоља) и седиште њене најпространије општине. Налази се у североисточном делу Македоније на надморској висини од 344 метра. Кроз њега протичу реке Липовка и Којнарка. Претпоставља се да име града потиче од Кумана, туркијског племена које се овде доселило у 12. и 13. веку.

У близини Куманова, 23. октобра 1912, одиграла се позната Кумановска битка у којој су српске снаге поразиле турску војску и натерале је на повлачење. Ово је била једна од одлучујућих битака Првог балканског рата. На локалитету Зебрњак, у близини бојишта, изграђен је споменик који су Бугари делимично срушили у време Другог светског рата.

У граду постоји значајна метална и текстилна индустрија. Куманово има добре путне и железничке комуникације са Велесом, Скопљем и Србијом на северу. Скопски аеродром се налази око 30 километара јужно од града.

Детаљније информације о граду

Споразум о братимљењу је потписан 1971. године.


Ново Место, Република Словенија

Град Ново Место налази се у југоисточном делу земље, на пола пута између Љубљане и Загреба. Од престонице Љубљане Ново Место је удљено 70 km.

Град Ново Место данас има око 23.212 становника и по броју је то пети град у држави. Као и у свим већим градовима Словеније удео несловеначког становништва 30% (највише из других републике бивше Југославије) је приметан, иако етнички Словенци чине далеко најбројније становништво града и околине.

Ново Место је један од словеначких градова са најбурнијим развојем током последњих 100ак година. Разлог овоме је развој саобраћајних веза Словеније са Истоком, које су се испољавале изградњом савременог ауто-пута поред насеља. Захваљујући добром положају у граду се развила првенствено лака индустрија, али и индустрија возила и козметичка индустрија.

Околина Новог Места је виноградарски крај.

Детаљније информације о граду

Споразум о братимљењу је потписан 1971. године.


Бања Лука, Република Српска

Бања Лука или Бањалука, је градско насеље, односно насељено место у саставу града Бање Луке као јединице локалне самоуправе у Републици Српској (Босна и Херцеговина). Представља политички, административни, финансијски, универзитетски и културни центар Републике Српске. Према коначним подацима Пописа становништва у БиХ из 2013. године, Бања Лука са ширим подручјем има 185.059 становника.

Бања Лука је смештена на обалама Врбаса, који у овом граду губи особине планинске реке и улази у низију на свом путу ка ушћу у Саву. Врбас у Бањој Луци прима притоке Сутурлију, Црквену и Врбању. Средишњи дeо града лежи на надморској висини од 163 m и окружен је терцијарним брежуљцима.

 Детаљније информације о граду

Споразум о братимљењу је потписан 1971. године.


Призрен, Република Србија

Призрен је градско насеље седиште истоимене општине у Србији, које се налази у јужном делу Косова и Метохије и седиште је Призренског упрваног округа. Према попису из 2011. године било је 85.119 становника.

Град се налази у подножју Шар планине, близу албанске и македонске границе. Призрен се први пут помиње 1019. године као Приздријана у повељи цара Василија II. Његов вековни развој допринео је да овај град буде препознатљив као стециште многих историјских, духовних и културних споменика. Могуће значење назива је крај, при Дриму или пре Дрима. 

Призрен је смештен у јужној Метохији, у Призренској котлини, која са Призренским и Љубижданским пољем, чине посебан регион шарско-пиндске области. Град Призрен се налази на надморској висини 412–500 m и на простору између брда Цвилен (1381 m) и планина Ошљак  (2212 m), Паштрик (1978 m) и Коритник (2395 m) и планинског ланца Шар планине. Кроз Призрен протиче река Призренска Бистрица која га дели на два дела. 

Призрен је најзначајније и највредније старо градско насеље на Косову и Метохији. Изглед овог града-споменика чине га јединственим. Махале – Поткаљаја, Пантелија, Мараш, Поток и Терзи – сликовити су комплекси стамбених зграда, кривудави сокаци омеђени су високим бело окреченим оградним зидовима, иза којих су раскошна дворишта богата бујним зеленилом.

Детаљније информације о граду

Споразум о братимљењу је потписан 1971. године.


Вервје, Краљевина Белгија

Вервје је град у Белгији у региону Валонија у покрајини Лијеж. Према процени из 2007. у општини је живело 54.150 становника.

Према процени, у граду Вервје је 1. јануара 2015. живело 55.356 становника.

Детаљније информације о граду

Споразум о братимљењу је потписан 1973. године.


Пазин, Република Хрватска

Пазин је град у Истри и административни центар Истарске жупаније, у Хрватској.

Пазин се налази у централном делу Истре, на заравни коју окружују околна брда формирајући котлину. Општина захвата територију од 139 km2.

Према последњем попису становништва из 2001. године у граду Пазину су живела 9.227 становника који су живели у 1.060 породичних домаћинстава.

У гротлу Пазинске јаме, река Пазинчица завршава свој надземни ток. Пазинчица у свом току ствара и познати водопад Заречки кров. Пазин је захваљујући свом положају у средишту Истре саобраћајно повезан са свим градовима у Истри.

Детаљније информације о граду

Споразум о братимљењу је потписан 1975. године.


Град Зрењанин, Република Србија

Зрењанин је град у Србији, седиште Средњобанатског округа и значајан индустријски центар Баната и Војводине. Зрењанин је, по површини територије која му административно припада (1.326 km²), највећи град у Аутономној Покрајини Војводини и други у Републици Србији.

Познат је и као град на Бегеју, град мостова, град спорта, као мултинационална и мултиконфесионална средина, занимљиве архитектуре, град живописног окружења, са четири реке и каналском мрежом ДТД, посећених туристичких манифестација…

Према попису из 2011. године у Зрењанину живи 76.511 становника, што га чини највећим градом у српском делу Баната, и трећим у Војводини после Новог Сада и Суботице.

 Детаљније информације о граду

 Споразум о братимљењу је потписан 1993. године. 


Силистра, Република Бугарска 

Силистра  је лучки град на североистоку Бугарске. Центар је истоимене области. Град лежи на јужној страни доњег Дунава, који на том месту чини границу између Бугарске и Румуније.

Подигнут од стране Римљана Дуросторум, Силистра је била тврђава велике снаге, која се простирала по северном углу познатог квадрилатерала (Русе, Силистра, Шумен и Варна), али су њене зидине срушене након Берлинског уговора из 1878.

Град је био део Румуније између 1913 и 1940. По попису из 2005. године. Град има 49.166 становника.

Детаљније информације о граду

Споразум о братимљењу је потписан 2003. године.


Ланџоу, Народна Република Кина

Ланџоу је град у Кини, који је главни град провинције Гансу и њен највећи индустријски центар, смештен као издужена трака у котлини Жуте реке (Хуангхе).

Према процени из 2009. у граду је живело 1.440.907 становника. Град се налази на јужном рубу пустиње Гоби, на брдовитом пределу просечне надморске висине од око 1500 м.

Сам град има тренутно око три милиона становника. Небодера има у великом броју.

Споразум о братимљењу је потписан 2005. године.


Бијељина, Република Српска

Бијељина је град који се налази у североисточном делу Републике Српске (БиХ). На попису становништва 2013. године, Бијељина је према подацима Републичког завода за статистику Републике Српске имала 41.121 становника.

Бијељина је након Бањалуке друго насеље по величини у Републици Српској и пето у Босни и Херцеговини. Смештена је у равници Семберији и представља раскршће путева за Србију, Хрватску и унутрашњост Босне и Херцеговине. Сматра се незваничним центром источног дела Републике Српске са око 45.000 становника. Удаљена је 6 km (4 km) од границе са Србијом и 40 km (25 km) од Хрватске.

На излазу из Бијељине, на трећем километру према Павловићом мосту, налази се Етно село „Станишићи“.

Детаљније информације о граду

Споразум о братимљењу је потписан 2018. године.


Елин Пелин, Република Бугарска

Елин Пелин је град који је смештен у западном делу Бугарске, у близини Софије. Налази се у софијској области и административни је центар општине Елин Пелин. Град је добио име по чувеном бугарском писцу Дмитру Стојанову, који је познатији као Елин Пелин.

Овај град се налази у равничарској регији на софијском пољу, и простире се на обе обале реке Лесновска.

Детаљније информације о граду

Споразум о братимљењу је потписан 2018. године.