Паковање и дистрибуција пакета за пензионере и становнике у стању социјалне потребе у току

Паковање пакета са намирницима намењеним пензионерима и становницима у стању социјалне потребе, као и дистрибуција, су у току.

Од понедељка када је започета акција паковања до данас, спаковано је око 17 хиљада пакета које су преузеле месне заједнице у вучјанском, печењевачком, брестовачком, манојловачком крају. Пакети су преузети и за Белановце и околна места, Доње Синковце и околна места, Јашуњу и околна места, Доњи и Горњи Буниброд, Губеревац, Бобиште, Анчики, Братмиловце и Мрштане, месне заједнице Оруглицу, Барје, Вина, док ће их данас преузети надлежни у месним заједницама Винарце, Горње и Доње Стопање и Миланово. Подела пензионерима, организована на начин да се пакет односи на кућну адресу, започета је у вучјанском, печењевачком, брестовачком, манојловачком крају, Бобишту, МЗ Барје и околини, у осталим месним заједницама које су преузеле подела ће почети данас и наредних дана.

Град Лесковац је од 2020. године, не рачунајући текућу годину, кроз ову важну иницијативу, спремио 147.000 пакета и уложио 135,8 милиона динара. У тренутној подели, првој у текућој години, биће спакована 31 хиљада и 800 пакета за које је из буџета опредељено 39.899.778 динара. Друга подела ће бити организована до краја године.

Подсетимо, праксу поделе пакета град Лесковац је започео током пандемије вируса корона и наставио све до данас. Најпре су пакети били намењени пензионерима са висином пензије до 35 хиљада динара, а од прошле године, када је и уведена пракса поделе два пута у години, пакети се уручују свим пензионерима без обзира на висину пензије.

Како би ова позитивна иницијатива била реализована до краја потребно је да се уложе значајни ресурси. Поред паковања на којем посвећено раде запослени у Градској управи, лесковачким предузећима и установама, и поделе за коју су задужени чланови месних заједница, као и сви становници који добровољно помажу, неопходно је организовати истовар робе која је у Лесковац стигла у количини од око 300 тона са десет шлепера и два камиона, као и транспорт пакета од хале Плави павиљон до месних заједница.

Пакети за наше најстарије суграђане и оне у стању социјалне потребе нису материјална помоћ. Они представљају мостове разумевања и подршке, симбол љубави и пажње које заједница има према својим члановима. У свакој намирници је уткана пажња, у сваком гесту је осећај заједништва. Сви који раде на овом послу удружили су снаге како би до сваког нашег суграђанина стигао пакет.

Приликом поделе пакета на кућним адресама са нашим суграђанима размењују се топле речи, упијају њихове потребе, разговара о евентуалним проблемима. Осмеси и захвалност бака и дека нису само рекација на пакете, већ на чињеницу да нису заборављени и да су њихови суграђани ту да пруже подршку

Овај диван чин подстиче све у заједници да се сете колико могу пружити једни другима, колико је важно бринути се и делити. Лесковац овим настоји да буде симбол солидарности, заједништва, хуманости и подсетник да се и мањим гестовима чине велика дела.  

Поделите