Манифестацијом Теслин дан почело обележавање Дана науке у Лесковцу

Данас је у организацији Савеза инжењера и техничара Лесковац и Удружења Теслин торањ у Србији манифестацијом Теслин дан почело обележавање Дана науке у нашем граду.

Дан установљен у част рођења овог славног проналазача и ове године започет је обиласком хидроелектране у Вучју. Теслијанце који су се окупили из бројних градова Србије, као и посетиоце, обишли су заменица градоначелника др Лидија Димитријевић и чланови кабинета градоначелника Лесковца др сци. мед. Горана Цветановића.

У име града Лесковца окупљене је поздравила Александра Стојановић члан Градског већа:

„Са великим поносом оклупљамо се на овај дан да обележимо Дан науке, дан рођења великог српског научника Николе Тесле. Удружење које је наш данашњи домаћин почиње обележавање у Теслином парку, на овом предивном месту у кањону реке Вучјанке у хидроелектрани другој најстаријој у Србији која је почела са радом 1903. године. Овај простор је поред природних лепота, здања хидроелектране оплемењем Теслином бистом и репликом Теслиног торња.

Поменуто удружење уз подршку града Лесковца кроз пројектно финансирање нас учи о раду и богатом Теслином наслеђу, зато ова манифестација може послужити свима нама, као и млађим генерацијама, као пример како да сањају велике снове и следе високе циљеве, и да буде подстрек да и даље подржавамо науку и образовање и следимо пут једног од највећих српских умова.“

Потпредседник Удружења Теслин торањ и председник Удружења инжењера и техничара Слободан Ђорђевић се захвалио на посети и рекао:

„Створили смо збирку експоната Николе Тесле и имамо жељу да формирамо Теслин центар у Лесковцу. Овај парк је формиран 2021. године зато што смо захваљујући донаторских средствима направили овај торањ и бисту и поклонили смо је хидроелектрани.“

Данас је одржана презентација о раду удружења и уручена захвалница за подршку манифестацији Теслин дан у Лесковцу.

Поделите