Традиционални пријем карневалских група и представника ФЕКК-a поводом 18. Карневала Лесковац

Данас је поводом завршнице 18. Карневала Лесковац у Градској кући приређен традиционални пријем за представнике карневалских група које учествују на овогодишњој манифестацији.

На обележавању пунолетства лесковачког Карневала учествује 36 група, као и две групе мажореткиња, из Србије, Републике Српске, Италије, Турске, Грчке, Румуније, Црна Гора, Хрватске, Словеније, Бугарске, Северне Македоније.

Заменица градоначелника др Лидија Димитријевић је поздравила све у име градоначелника Лесковца и председника Федерације европских карневалских градова за Србију др сци. мед. Горана Цветановића и на пријему рекла:

„Велика нам је част што сте одабрали да учествујете на нашем карневалу и да својим наступима улепшате пунолетство лесковачке карневалске поворке, и привучете пажњу наших суграђана и посетилаца нашег града.

Лесковачки карневал је фестивал маски и забаве, показатељ богате културне баштине нашег народа, који негује традицију и весео дух. Ваше учешће и уметност чине да овај догађај постаје незабораван и непрекидно расте у популарности.“

У Градској кући су се обратили и Александар Цицимов потпредседник Интернационалног Борда ФЕКК-а који је рекао:

„Данас славите 18. рођендан и имам изузетну част да пренесем поздраве Интернационалног борда ФЕКК-а нашем члану, Лесковцу. Ове године због конвенције одржане прошле године дошло је највише група да прославимо 18. Карневал и већина чланства ФЕКК-а је данас овде“ – уручио је плакету заменици др Димитријевић намењену градоначелнику Цветановићу.

Обратио се и Александар Васовић, члан Интернационаног борда ФЕКК-а.

„“Налазити се овде је велика част и од домаћина Горана Цветановића. Лесковац и Србија пружају много могућности, зато сви воле да дођу. Лесковац се налази на озбиљној мапи карневала. Познати сте и препознатљиви по представљању свог града и на другим карневалима“ – уручио је медаљу заменици градоначелника и директорки ТОЛ-а.

Директорка Туристичке организације Лесковац Дијана Ранђеловић је рекла:

„Данас славимо пунолетство нашег карневала и када се осврнемо схватимо колико смо на њега поносни.
Инспирисани историјом, а вођени жељом да спојимо традицију и модерно, забаву и културу, 2006. године почињемо да пишемо странице нове карневалске историје. Тада је то била једновечерња манифестација, а, са овог гледишта, тада скромна поворка се кретала Булеваром као део наше Роштиљијаде Карневал је растао и из године у годину броји велики број учесника, а прати га мноштво програма по чему је познат и носи титулу највећег карневала у окружењу по броју карневалских
приредби.“

Мирољуб Радивојевић, менаџер Карневала Лесковац, се такође обратио:

„Ова осамнаеста година чини нас поносним. Кренули смо као мали,
локални, а захваљујући вама постали смо велики, међународни. Из године у годину смо расли, наша пријатељства постала су
чвршћа, а забава незаборавна.
Захваљујем се што из године у годину својим учешћем чините
наш Карневал већим, раздраганијим и веселијим.“

Традиционално, на пријему је уприличена размена поклона, уручење захвалница учесницима.

Данас је у седишту града Лесковца организован и пријем за представнике Федерације евроспких карневалских градова. Пријему су присуствовали представници Борда Александар Цицимов и Александар Васовић, као  и национални представници ФЕКК-а Европе из Холандије, Немачке, Италије, Румуније, Грчке, Турске, Хрватске, Бугарске, Словеније, Северне Македоније, Црне Горе, Републике Српске и Србије.

Заменица градоначелник др Димитријевић је подсетила госте да је Лесковац прошле године био домаћин 43. ФЕКК конвенције и свима поново пожелела пријатан боравак у граду.

„Добро дошли у Лесковац, срце карневалске радости и културне разноврсности! Част нам је и задовољство што смо и ове године у склопу 18. Карневала Лесковац ваши домаћини. Овај догађај није само прилика за забаву већ и за јачање међународне сарадње и размене идеја о унапређењу карневалске традиције. Уверени смо да ће ово бити важан корак ка још теснијим везама између наших градова и култура.

Драго нам је што ћемо имати прилику да се уверимо у богатство и разноликост карневалских обичаја у Европи и делити наше искуство са вама.“

На пријему су се обратили и Александар Цицимов потпредседник Интернационалног борда ФЕКК-а и Александар Васовић, члан Интернационалног борда ФЕКК-а који су истакли да је прошлогодишња генерална скупштина ФЕКК-а била веома успешно организована, да су сви који су били на конвенцији уживали и сада дошли да одају признање домаћину.

„Честитамо пунолетство знам како сте расли и надамо се још успешнијим карневалима. У Лесковац се враћамо зато што сте гостопримљиви, због лепих тренутака. Ваш карневал има највећу плејаду различитих догађаја и имамо велику креативност у Лесковцу.“

Поделите