Најбоља књига поезије у 2023. години „Кумова слама“ Драгана Величковића

Драган Величковић, песник, добитник је награде за најбољу објављену књигу поезије у 2023. години под називом „Владимир Настић“.

Драган Величковић рођен је 1963. године у Великој Сејаници, писањем се бави од ране младости, а песме објављује у бројним часописима и интернет порталима.

Жири Удружења књижевника Републике Српске, који је радио у саставу Аћим Тодоровић – председник, Милутин Савчић и Недељко Жугић чланови, донео је одлуку да књигу песама Кумова слама, (2023. у издању АСоглас – Зворник) награди повељом „Владимир Настић“ и прогласи је за најбољу књигу поезије објављену током прошле године.

У  образложењу доделе награде, које потписује председник жирија књижевник Аћим Тодоровић, речено је:

„На овај конкурс је пристигло 20 књига које су претендовале за награду „Владимир Настић“ Удружења књижевника Републике Српске – подружница Источно Сарајево. Послије разматрања, ишчитавања и процјене, жири је једногласно донио Одлуку да се награди књига „Кумова слама“  Драгана Величковића.

Права је срећа што у овом свијету постоје пјесници попут Величковића који су чувари језичког идентитета, градитељи у уздизању,  орјечењу и чувању старог говора српског народа. Оваква симбиоза потврђује постање Бога у људском бићу који упућује само оне са посебним даром да никада не забораве коријен свога идентитета и да буду чуваркуће које ће штитити од најезде помодарства и ерозије књижевности.

Величковић ређа поетске слике тако увјерљиво да оне промичу као на филмском платну и свака би се могла узети  као композиција која има своју естетско фабуларну, поруку и поуку, а то јесте најважније код једног пјесника да зна шта му је чинити и на правичан начин дати упуте читаоцу.

…„Мало је пјесника који своју поезију граде на искреном бићу језика не потурајући лажни сјај који почива на сазнајном, а не доживљеном!“…

(Љиљана Павловић Ћирић рецензент)

„Величковић је пјесник везаног стиха са милозвучним карактеристикама које на крају украшавају риме, па тиме његује и чува јединствен начин пјевања код Срба, као што су то чинили велики српски пјесници : Дучић, Шантић, Ракић, Дис и други, али и неки данашњи савременици. Значи, он је остао вјеран доброј поезији зато и јесте најбољи…!

Награда je уручена на Видовдан 28. јуна, Љета Господњег у Сокоцу, на 31. Видовданским књижевним сусретима 2024. године“.

Овом наградом, Драган Величковић још једном потврђује изузетан таленат и квалитет поезије  којим се у последње време завредео пажњу читалаца у земљи и иностранству, захваљујући чему његове песме све чешће бивају објављиване у многим специјализованим часописима за поезију.“

Поделите