Данас су потписана два споразума за решавање дугогодишњег проблема у вези са Медицинском школом

У току данашњег дана градоначелник Лесковца др сци. мед. Горан Цветановић је потписао још два споразума који ће решити дугогодишње проблеме везане за Медицинску школу у нашем граду. Споразуми су потписани са ЗЗ Новоградња у стечају и СЗГР Младеновић Војислав ПР, и наравно Медицинском школом.

Тада је градоначелник Цветановић истакао следеће:

„Град Лесковац ће измирити дуг према ЗЗ Новоградња у износу од 100.749.507,59 динара у четири једнаке рате. Истовремено, дуг према СЗГР Младеновић Војислав, који износи 12.946.947,39 динара, такође ће бити исплаћен у четири једнаке рате. Захваљујући отпису камате у преговору са њима који је трајао дужи временски период од 20% и дуплираних извршења која су постојала и нису била одбијена, а сада јесу, ми смо као локална самоуправа укупни дуг смањили за око 60 милиона динара и хвала свим мојим сарадницима који су били ангажовани на том пољу. И поред тога  што би ретко која локална самоуправа успела да за 4 месеци колико нисмо добили транферна средства из буџета РС успели да редовно свим директним и индиректним корисницима исплатимо до 20. у месецу зараде.

Ови споразуми не само да решавају финансијске проблеме везане за Медицинску школу, већ показују нашу посвећеност да превазиђемо све препреке, чак и када судски немамо одлуку да то чинимо, и да наставимо са унапређењем услова за образовање у нашем граду.

Овим споразумима решавамо два велика проблема за наш град и показујемо да смо у стању да се суочимо са изазовима и још битније, да их решавамо на ефикасан и одговоран начин, јер смо данас решили три битна проблема у нашем граду.“

Он је на конфренцији за медије изложио и историјат проблема дуговања са Медицинском школом:

„Маја 2005. године закључен је Уговор о извођењу грађевинско-занатских и инсталатерских радова на изградњи Медицинске школе између Медицинске школе Лесковац и ЗЗ „НОВОГРАДЊА“ – Лесковац. Укупна вредност радова по Уговору износила је 150.350.000,00 динара, подсетићу вас да је Медицинска школа у потпуности изгорела и да је требало у року од пар месеци за време летњег распуста изгради нова школа како би ученици могли да наставе са школовањем. Плаћање извршено по првој ситуацији преко Медицинске школе и то Министарство просвете 80%, локална самоуправа 20%. Код плаћања друге и коначне ситуације, због одустајања од сале и лоше изведених радова, покрећу се разни судски процеси: Школа је у блокади од новембра 2006. године, а ван блокаде је била једино у периоду од 2012. до 7. априла 2015. Године, за време моје одговорности, то је период од 3 године и 3 месеца док је трајао стечајни поступак над извршним повериоцем. Пресуда Врховног касационог суда из Београда донета је 2015: Медицинска школа је била обавезана да ЗЗ Новоградња исплати износ од 42.555.152,43 динара основни дуг са каматом и 848.500,00 динара парничних трошкова. Република Србија – Влада Републике Србије — Министарство просвете и науке није солидарни дужник за обавезе Медицинске школе, Град Лесковац није солидарни дужник за обавезе Медицинске школе. Током блокаде Закључком Владе дата је сагласност јединици локалне самоуправе да путем асигнација измирује обавезе према повериоцима, што је и редовно чинила, те школа није имала проблема са функционисањем. Информациони систем СПИРИ уведен је јануара 2024. године. Од тог тренутка онемогућена су сва плађања од стране школе, исплата професорима стручних предмета, а потом је и заустављен трансфер према граду. Иако град Лесковац према пресуди није солидарни дужник, обраћали смо се више пута свим министрима просвете који су били за све ово време, што је учињено и пред камерама/21 априла 2021. године када сам на састанку министра Ружића са директорима школа Лесковцу лично уручена целокупна документација са молбом за решавање проблема.“

Градоначелник Цветановић је одговарајући на питања новинара истакао да се за време његове одговорности у буџет града Лесковца из републичког буџета слило преко 100 милиона евра, и додао да кад год се потезало питање о исплати дуга за Медицинску школу, добијен је одговор да је она у блокади и постоји судска забрана и да због тога не могу, онда се појавио Спири систем због кога се, чим се закасни један једини дан, ставља рачун у блокаду.

Поделите