Давањем концесије за обављање линијског превоза  након скоро 30 година успостављено постојање градског и приградског саобраћаја. Град Лесковац субвенционише превоз 13 повлашћених категорија

Градоначелник Лесковца др сци. мед. Горан Цветановић данас је говорио о давању концесије за обављљање комуналне делатности линијског превоза путника у градском и приградском саобраћају. Уговор је јуче потписан са групом понуђача Френки комерц, АСП доо Југотранс Бобиште и Транспорно услужно предузеће Канис доо Лесковац.

„Уговором смо дефинисали стандарде и квалитет услуге превоза, укључујући редовност, тачност, чистоћу возила и исправност инсталација. Превозник је обавезан да омогући висок квалитет услуга током трајања уговора, са нагласком на поштовање реда вожње и доступност услуга особама са смањеном мобилношћу, односно са одређеним степеном инвалидитета.

Обухват превоза према уговору је 1.729.643 километара, са тенденцијом повећања на 2.200.000 километара, а број линија повећан.“

Градоначелник Цветановић је суграђанима упутио молбу за разумевање имајући у виду да бити потребно време за потпуну нормализацију целокупног превоза због техничких детаља, као што је уградња ГПС-а и успостављање контроле полазака и поново говорио о повлашћеним категоријама уз напомену да постоји могућност да их буде више.

Повлашћене категорије ће обухватити:

  1. особе са инвалидитетом и посебним потребама и њихове пратиоце на територији града Лесковца, 2) упошљенике средњих и основних школа на територији града Лесковца, 3) деца до средњошколског узраста на територији града Лесковца 4) пензионери са примањима до 35.000 динара на територији града Лесковца, 5) социјално угрожене категорије према списку надлежног органа на територији града Лесковца, 6) труднице на територији града Лесковца, 7) студенти са просеком преко 9 са местом пребивалишта на територији града Лесковца, 8) вуковци на територији града Лесковца, 9) родитељи са три или више детета чије је место пребивалишта на територији града Лесковца, 10) деца без родитеља и деца у хранитељским породицама, 11) ратни ветерани на територији града Лесковца,12) добровољне даваоце крви преко 50 пута на територији града Лесковца, 13) деца млађа од 18 година којима је један од родитеља преминуо и друге категорије по одлуци града.

„Град ће организовати и вршити контролу обављања превоза, док ће приватни партнер обезбедити финансијска и техничка средства за спровођење јавног превоза током 20 година, гарантовајући квалитет услуге. Овим показујемо нашу бригу о свим категоријама наших суграђана“ – закључио је градоначелник. Градоначелник Цветановић је истакао да је период имплементације уговора 6 месеци и да се у том временском периоду треба преко јавних набавки набавити и уградити ГПС уређаји, формира ред вожње, карте да се одштампају, да се поделе картице повлашћеним категоријама и др. Он је додао да ће путем повлашћених категорија, према грубој процени, око 40.000 људи имати бесплатан превоз на територији града Лесковца.

Шеф Одељења за комунално стамбене послове, саобраћај и инфраструктуру Андрија Антанасковић је одговарајући на питања новинара истакао да возило мора бити технички исправно да би било регистровано, уколико дође до кварова морају бити пријављени у року, додао је да Град Лесковац задржава ексклузивно право на ненајављену контролу, да неће само Одељење за инспекцијске послове вршити контроле по службеној дужности, већ ће и Одељење за комунално стамбене услуге пратити уговор и његово извршење и имаће права да врши контролу. Додао је да се морају придржавати реда вожња и да ће се путем ГПС уређаја пратити и контролисати Аутобуска станица као и Одељење за комунално стамбене послове и Одељење за инспекцијске послове.

На конфернцији је истакнуто да ће се у наредних неколико дана објавити на коју адресу ће се јављати људи са намером да поднесу пријаву за картице за бесплатан превоз, као и која ће документација бити потребна за то.

Поделите