Обележена слава града Лесковца – Света Тројица

Светом литургијом, литијом, пресецањем колача у цркви и у седишту града данас је обележена градска слава Лесковца, Света Тројица.

Свету литургију је данас у цркви Свете Тројице служио Његово Високопреосвештенство Архиепископ и Митрополит нишки Г. Арсеније са свештенством лесковачке цркве.

Велики број верника, на челу са Његовим Високимпреосвештенством Арсенијем и свештенством лесковачке цркве, руководиоцима града на челу са градоначелником др сци. мед. Гораном Цветановићем, председником Скупштине мр Александром Ђуровићем, овогодишњим домаћином чланом Градског већа Жарком Богатиновићем, представницима војске и полиције, је након свечане литургије одржаној у Саборном храму Свете Тројице, прошао улицама града – Булеваром ослобођења, централним тргом, у парку је очитана молитва код записа, након чега је у црквеном дворишту пресечен колач.

Домаћин овогодишње славе Жарко Богатиновић славу је предао Стефану Китановићу, посланику у Народној скупштини Србије.

Обреду сечења колача у Свечаној сали града Лесковца присуствовали су многобројни верници, становници Лесковца и гости. Том приликом обратио се Архиепископ и Митрополит нишки Г. Арсеније:

„Празник Силаска Светога Духа на апостоле представља догађај конституисања цркве Христове овде на земљи, ви прослављате Бога у Светој Тројици, Оца и Сина и Свеога Духа као своју градску славу како и доликује српским домаћинима, да прослављају своје заштитнике, Свету Тројицу, Господа нашег и сазнатеља, живоначелну тројицу која је даровала живот свима нама и Господ који је и створио овај свет и ми смо се данас помолили и на Светој литургији и литији која је прошла градским улицама, али и на овом чину резањем славског колача за све грађане града Лесковца, призвали благослов божји и благодат божју да обитава над свима нама.“

Градоначелник Лесковца др сци. мед. Горан Цветановић је свим грађанима Лесковца честитао овај велики празник и рекао:

„Велика ми је част што и данас говорим на овом свечаном догађају поводом обележавања наше градске славе града Лесковца, празника Света Тројица. Данас се заједно радујемо, присећамо наше богате историје и славимо нашу заједницу која је кроз векове расла и развијала се.

Градска слава је више од традиције – она је симбол наше повезаности, нашег идентитета и нашег поноса. Подсећа нас на вредности које чувамо и које чине срж наше заједнице.

Пресецањем славског колача, славимо, не само нашу прошлост, већ и нашу садашњост и нашу будућност. Поносни смо на наша достигнућа, на наше људе који чине овај град тако посебним. Сви ви који сте данас овде, свако од вас и сваки наш суграђанин доприноси богатству нашег града на свој начин, било да сте део јавног живота, привреде, пољопривреде, образовања, здравства, вере, науке, или било које друге сфере у нашем животу…

Очување наших традиција и слављење наших вредности за све нас има посебан значај. То нас чини снажнијима и спремнијима да заједно градимо бољу будућност за све нас. Данашњи дан треба увек да буде подсетник да је наша снага у заједништву и у солидарности.

Зато, хвала вам свима што данас делите овај посебан тренутак са нама. Нека наша градска слава буде прилика да се радујемо и да заједно идемо напред ка светлијом будућности. Срећна слава!“

Данашњи празник града Лесковца увеличали су представници Криве Паланке из Северне Македоније братског града Лесковца, као и представници Сталне конференције градова општина.

Поделите