Међународни дан музеја и Eвропска ноћ музеја

Данас се обележавају два највећа „музејска празника“ – Међународни дан музеја и Европска ноћ музеја.

Међународни дан музеја установила је организација ICOM (International Council of Museum) с идејом да као глобална платформа служи за промоцију улоге музеја. Овогодишња тема Музеји за образовање и истраживање, наглашава управо значај музеја као динамичних образовних институција које подстичу учење, откривање и културно разумевање.

Лесковачки музеј је чак четири пута проглашен најбољим у Србији, односно добитник је признања Михаило Валтровић, као и највишег признања нашег града – Октобарске награде Медаље, поносни је носилац Сретењског ордена трећег реда додељеног од стране председника Александра Вучића, кустоси и археолози ове установе проглашени су најбољима у нашој земљи…

Поносни смо на рад музеја, поносни смо што Лесковац има установу која брижљиво чува баштину по којој се наш град и крај препознају и памте. Зато музеј има континуирану подршку локалне самоуправе. Значајним улагањима након више деценија промењена је стална поставка која кроз две фазе приказује лесковачки крај од праисторије до година након Другог светског рата. Пројектом Хетеротопија Лесковац, Лесковчани, али и сви посетиоци нашег града уведени су у свет новог, модерног и виртуелног приказа историје и део експоната представљен на музејском тргу. Заједничким снагама и радом Музеј је превазишао границе Лесковца и Србије, те су изложбе о Златном добу нашег града и Ратни пут Моравске дивизије приказане у Београду и Паризу… Ово је само део богатог опуса лесковачких музејских радника.

У Народном музеју у Лесковцу, 18.05.2024. године, одржаће се Међународни дан музеја и Европска Ноћ музеја у оквиру којих ће посетиоци имати прилику да посете Сталну поставку Народног музеја у Лесковцу, Градску кућу, и изложбу „Писмо и традиција“.

Програм:

Археолошки локалитет Царичин Град

10 – 13 ч: Музејска радионица – Шетња улицама Царичиног града, за децу VII и VIII разреда.

Народни музеј Лесковац

19 – 20 ч: Концерт ученика музичке школе „Станислав Бинички“

18 – 24 ч: Изложба „Писмо и традиција“ – Галерија Народног музеја, стручна вођења: 21, 22 ч.

Стручна вођења кроз сталну поставку : 20, 21.30, 23 ч.

Градска кућа

18 – 20 ч: Музејска радионица „Музејонски играњац“ за децу узраста од 5 до 11 година.

Стручна вођења кроз сталну поставку : 20, 21.30, 23 ч.

Радно време музеја у току Ноћи музеја биће од 18 до 24 ч, улаз и програм Музеја у току трајања манифестације је бесплатни.

Поделите