У Библиотеци одржан завичајни час историје на тему „Дан сећања на жртве холокауста, геноцида и других жртава фашизма у Другом светском рату“

Народна библиотека „Радоје Домановић“ у Лесковцу и Народни музеј Лесковац организовали су час завичајне историје на тему „Дан сећања на жртве холокауста, геноцида и других жртава фашизма у Другом светском рату“. Час завичајне историје почео је окупљањем у парку Девет Југовића, а након тога, са ученицима осмог разреда основне школе посетили су Арапову долину, једно од највећих стратишта Рома у Другом светском рату.  Час се наставио у Читаоници Библиотеке.

У име локалне самоуправе присутне је поздравила Марија Рајковић, члан Градског већа, која је истакла:

„Ова час завичајне историје је прилика да се дубље загледамо у тамне стране наше прошлости, али и да извучемо поуке за будућност. Кроз едукацију, дијалог и промоцију вредности као што су поштовање, емпатија и солидарност, можемо градити друштво које се залаже за мир, правду и једнакост за све своје грађане.

Желим да се захвалим Народној библиотеци и Народном музеју на организацији овог догађаја, као и свим ученицима и наставницима који су данас овде са нама. Нека нам данашњи час буде подстрек да се боримо против свих облика мржње и дискриминације и да градимо свет у којем ће се поштовати људска права и достојанство свих људи.“

На конференцији за медије обратили су се Весна Илић, директор Библиотеке, Небојша Димитријевић, директор Народног музеја и потомци логораша Ана Михајловић и Александар Нешић.

Изложба се може посетити истог дана у временском периоду од 13.00 до 17.00 часова уз приказ предмета из збирки Народног музеја Лесковац и публикације из књижног фонда Библиотеке, а уз стручно вођење кустоса и библиотекара.

Поделите