Одржана 19. Генерална скупштина НАЛАС-а

У Бару је одржана 19. Генерална скупштина НАЛАС-а и покретање Споразума градоначелника за енергију и климу југосточне Европе. Овом догађају је присуствовао и градоначелник Лесковца др сци. мед. Горан Цветановић, председник Сталне конференције градова и општина и некадашњи председник организације НАЛАС.

Овом приликом обележена је инаугурација канцеларије Споразума градоначелника (ЦоМ) за енергију и климу у југоисточној Европи.

Као први актери у борби против изазова које представљају климатске промене, локалне самоуправе играју кључну улогу у спровођењу политика и решења за ублажавање њихових ефеката. Препознајући своју значајну одговорност, локалне самоуправе поседују потенцијал да дају значајан допринос постизању циљева зацртаних у Зеленој агенди.

Такође, током овог скупа, уручена су и Признања шампиона Зелене агенде, одајући почаст изузетним напорима локалних самоуправа у промоцији Зелене агенде широм региона.

Окупљајући представнике локалних самоуправа, министарстава, међународних развојних партнера и других релевантних актера, догађај је обележила и инаугурација Канцеларије Савета министара за југоисточну Европу. Ова канцеларија има за циљ да подржи општине у развоју и имплементацији акционих планова за смањење емисије гасова стаклене баште, повећање енергетске ефикасности и повећање употребе обновљивих извора енергије.

Поделите