Превентивни прегледи поводом Светског дана гласа

Данас су у амбуланти Службе за оториноларингологију ОБ Лесковац организовани превентивни прегледи поводом Светског дана гласа који се обележава 16. априла.

У периоду од 9 до 12 часова прегледано је 40 пацијената.

„Идеја о обележавању овог дана настала је у Бразилу на иницијативу стручњака који се баве гласом како би се скренула пажња на симптоме који могу указивати на болести гласних жица и грла. Тим поводом град Лесковац је, у сарадњи са ОБЛ и ДЗ организовао прегледе без заказивања и здравствених књижица. Глас је неопходан за изражавање потреба, мишљења.

Јако је битно да пратимо и слушамо свој глас, јер промена дужа од три недеље може указивати на развој тешких патолошких процеса“ казала је данас др Сандра Мијушковић.

Начелник службе ОРЛ др Владимир Марковић рекао је овим поводом:

„Слух и глас су нераздвојни. Јако је битно да чувамо глас. Циљ оваквих прегледа је да упознамо наше пацијенте како да се на време препозна проблем. Савремена медицина је јако ефикасна када се пацијент јави на време, али се нажалост бавимо терминалним случајевима.Пушење повећава појаву карцинома у грлу, као и употреба алкохола.“

Данас је речено да се у лесковачкој болници ради комплетна дијагностика и да се располаже добром опремом и да се на прави начин може посветити пацијентима.Речено је и да промуклости може указивати на проблем и да пацијенти морају имати већу свест о проблему, као и да је превентива од великог значаја.

Поделите