Први Србин који је пропутовао свет – Лесковчанин Милорад Рајчевић

У галерији Народног музеја Лесковац синоћ је представљена изложба Милорад Рајчевић – Први Србин који је пропутовао свет, аутора Горана Вилића. Изложба је организована у сарадњи са Центром за културу Вук Караџић из Лознице. Градоначелник Лесковца др сци. мед. Горан Цветановић је са сарадницима присуствовао отварању изложбе када је истакао велики значај ове изложбе, захвалио се гостима из Лознице, градом са којим имамо одличну сарадњу, и истакао да се Град Лесковац са сетом сећа славне прошлости, али да мења садашњост како би најмлађи имали бољу будућност. Он је похвалио претходно и садашње руководство лесковачког музеја јер, бити награђен 4 пута за најбољи музеј у Србији је заиста велика ствар.

Кроз његову животну причу, обележену неуморним путовањима и истраживачким подухватима, сазнајемо о временима када је свет био неистражен и неосвојен, а људи попут Рајчевића били су једни од ретких храбрих душа које су се усудиле да га истраже.

Кроз изложбу у Народном музеју Лесковца, оживљава се сећање на овог заборављеног хероја, чија је храброст и истраживачки дух и данас инспирација генерацијама.

Аутор изложбе, Горан Вирић из Лознице, детаљно је представио Рајчевићев живот и његова невероватна путовања.

“Рођени Прокупчанин, Милорад Рајчевић, већ од малих ногу показивао је авантуристички дух. Већи део свог живота провео је у Лесковцу, где је истраживао сва лесковачка села, пре него што се преселио у Београд и започео своју необичну причу. Године 1910, Рајчевић се упознао са браћом Савић, што је био почетак његове епохе. Редакција “Малог журнала” одлучила је да Рајчевића пошаље на пут око света. Током две године, требао је да обиђе Европу, Азију, Америку и Африку. Спремно је прихватио изазов, вођен не само наградом од 10.000 динара већ и сопственим авантуристичким духом. Кренувши из Београда 14. марта 1910. године, преко Црне Горе, Италије, Француске, Енглеске, Немачке, Русије и Јапана, Рајчевић је обишао многе земље. Иако није успео да обиђе Африку и Америку током тог пута, наставио је своју мисију после Првог светског рата.Као дописни новинар “Малог журнала” од 1910. до 1930. године, Рајчевић је пропутовао 70 држава, пишући о својим искуствима. Његова путничка књига постала је највећа збирка аутограма, а он први човек са подручја некадашње Краљевине СХС који је објавио збирку са стотинама потписа краљева, принчева, државних функционера и других знаменитих личности – казао је Вирић.

На отварању изложбе, присутне је поздравила Марија Рајковић, члан Градског већа, која је и отворила изложбу у име градоначелника Лесковца др сци. мед. Горана Цветановића. Она је истакла значај Милорада Рајчевића као заборављеног хероја Лесковца и Србије. Рајчевић је био човек изузетних људских и интелектуалних квалитета, храбар и смео, чије авантуре остају инспирација и данас.

“У времену када свет још увек није био „глобално село“ и када је егзотика удаљених афричких, азијских и америчких крајева у људима будила машту о далеким и фантастичних световима наше планете, Милорад Рајчевић је сигурним корацима корачао у историју као први Србин који је обишао свет. О величини његовог подухвата говори и чињеница да награда за најбољи текст о Србији коју додељују чланови Удружења туристичких новинара и писаца у туризму, носи његово име– казала је Рајковићева.

Небојша Димитријевић, директор Народног музеја у Лесковцу, рекао је Милорад Рајчевић особита личност, која стоји сама за себе, не само у Србији, већ и у Југославији и шире, који је рођен у околини Прокупља, који је одрастао, школовао се, прве спортске и путописне кораке направио је управо у Лесковцу, касније је отишао за Београд, а онда обишао цео свет. Додао је он једна фасцинантна али непозната личност за наше суграђане, за један шири контекст тог живота од 1897-1941. године и додао да га можемо ставити у исти контекст са Марком Полом, светски путописац иза којег су остала дела.

Поделите