Сусрет градоначелника Цветановића са потомком Миодрага Глигоријевића зв. Драги Буре

Градоначелник Лесковца др сци. мед. Горан Цветановић данас је у свом кабинету угостио др Ивана Калинића, унука покојног Миодрага Глигоријевића познатог под надимком Драги Буре, надалеко чувеног роштиљ мајстора из Лесковца.

Имајући у виду да др Калинић живи и ради у Београду, исказао је задовољство што приликом сваког доласка у Лесковац види промене набоље и оценио да се град из дана у дан развија. Исказао је и задовољство што је Октобарска награда – Медаља на предлог градоначелника постхумно додељена његовом покојном деди. Градоначелник Цветановић је упознао госта са улагањима у области здравства и текућом реконструкцијом Опште болнице Лесковац, као и издвајањима из буџета града за све друштвене области.

Приликом данашњег сусрета градоначелник Цветановић је др Калинићу уручио Октобарску награду – Медаљу, намењену његовом деди Драгију Глигоријевићу Бурету, имајући у виду да на Свечаној седници одржаној поводом Дана града 11. октобра 2023. године није могао лично да присуствује и да се обратио видео поруком.

Подсетимо, Октобарска награда – Медаља за 2023. годину постхумно је додељена Драгију Глогоријевићу Бурету на предлог градоначелника Цветановића. У образложењу је наведено:

„Најчувенији лесковачки роштиљџија био је Миодраг Глигоријевић Буре. Миодраг је вештину израде ћевапа научио од оца Милана, који је пак учио од свог оца Димитрија, који је такође био познати роштиљ мајстор у Лесковцу, још пре Првог светског рата. Изучио је занат и касније је превазишао оца Милана Бурета.

Драги Буре је својим специјалитетима пронео име Лесковца широм земље и света. Његов изум је да од разних специјалитета са роштиља сачини скуп који се пече на скари и назвао га „Велики и мали лесковачки воз“. У многим јеловницима у земљи и иностранству налазе се његови специјалитети као што су ћевап, пљескавица, љутеница и мућкалица. Традиција породице Глигоријевић се није могла наставити јер Миодраг није имао сина који би носио породични надимак „Буре“.  Такмичење мајстора роштиља „Миодраг Глигоријевић – Драги Буре“, које се традиционално организује на лесковачкој Роштиљијади, носи његово име.“

Поделите