Обележен Међународни дан књиге за децу активностима лесковачке Народне библиотеке

Данас је у Народној библиотеци Радоје Домановић обележен Међународни дан књиге за децу када су малишани имали прилику да уживају заједно са ауторком Елизабетом Георгијев, као и у изложби Моја омиљена тетка Марије Лазаревић.

Присутне је у име локалне самоуправе поздравила др Лидија Димитријевић, заменица градоначелника Лесковца:

„Овогодишње обележавање има посебан значај јер имамо част да угостимо познату ауторку Елизабету Георгиев, која ће са нама поделити своје приче и искуства из света књижевности.

Такође, поносни смо и на то што смо пре неколико година издвојили 1,4 милиона динара за реконструкцију дечјег одељења библиотеке и створили право дечје царство, опремљено најновијим књигама, играчкама, створили простор за њихово креативно изражавање.

Осим тога, данас се отвара и изложба под називом „Моја омиљена тетка“ дивне Марије Лазаревић, добитнице Октобарске награде града Лесковца, која је посвећена књигама за децу и младе, такође то је и назив књиге која има посебну потребу да подстакне читаоце да прихвате разлике и савладају предрасуде, да укаже на положај особа са инвалидитетом. Хвала јој на важној мисији коју годинама уназад спроводи, Град ће јој увек бити ослонац и подршка.

Драга децо, желим вам да данас уживате у дружењу, да се играте, смејете и сањарите заједно са књигама. Нека вам читање буде извор радости и знања, а библиотека ваш други дом у којем ћете увек моћи да пронађете авантуру и машту.“

Директорка Народне библиотеке Радоје Домановић Весна Илић је данас рекла да се Међународни дан књиге за децу обележава да над рођења Ханса Кристијана Андерсена творца многих бајки и песама које су обележиле детињство многих генерација.

„Поводом Дана књиге за децу, а у оквиру обележавања 145 година од оснивања прве Читаонице у Лесковцу наша установа приипремила је два догађаја, дружење са Елизабетом Георгиев „Журка за Андерсенов рођендан“ као и отварање изложбе „Моја омиљена тетка“ аутора Марије Лазаревић, која ће моћи да се види на отвореном у наредне три недеље.“

Марија Лазаревић је данас казала да јој је била жеља да књиха „Моја омиљена тетка“ буде приказана кроз овакву изложбу на данашњи празник и да је у току израда слагалице за децу са тематиком упознавања потреба и прихватања особа са инвалидитетом.

Поделите