Данас је Светски дан особа са аутизмом

Данас, 2. априла, широм света се обележава Светски дан особа са аутизмом. Овај дан је посвећен подизању свести о аутизму и промоцији разумевања и прихватања особа са овим поремећајем.

Аутизам је сложен неуробиолошки поремећај који може изазвати различите изазове у комуникацији, социјализацији и понашању. Међутим, свако дете или одрасла особа са аутизмом има своје јединствене таленте, способности и потенцијал за развој.

Градоначелник Лесковца др сци. мед. Горан Цветановић уочи Светског дана особа са аутизмом, послао је следећу поруку:

„Драги суграђани,

Данас када се обележава Светски дан особа са аутизмом, имамо прилику да се заједно подсетимо на важност разумевања, подршке и инклузије за све наше суграђане који живе са овим стањем.

Аутизам је део наше разнолике људске популације, и свако дете или одрасла особа са аутизмом заслужује да буде прихваћена и подржана у нашем друштву. Кроз правилно разумевање, подршку и прилагођене услуге, можемо заједно створити окружење које омогућава особама са аутизмом да остваре свој пуни потенцијал и да живе срећан и испуњен живот.

Позивам све наше грађане да се придруже овој важној борби за инклузију и да пруже подршку особама са аутизмом и њиховим породицама. Нека Светски дан особа са аутизмом буде подсетник да заједно можемо створити друштво које је отворено, разумевајуће и инклузивно за све своје чланове.“

Поделите