Градоначелник Цветановић обишао радове на реконструкцији Опште болнице Лесковац

Данас је градоначелник Лесковца др сци. мед. Горан Цветановић са сарадницима и у друштву директора болнице др Небојше Димитријевића обишао завршне радове на једном делу зграде Опште болнице Лесковац у оквиру друге фазе реконструкције болнице укупне вредности 42 милиона евра.

Том приликом, градоначелник Цветановић је рекао:

„У првој фази радова извршена је замена крова, столарије и комлетно уређивање спољашњости, инвестиција вредна пет милиона евра. Сада је друга фаза у току у вредности од 42 милиона евра, која се реализује уз велику помоћ Владе Републике Србије и председника Републике Србије господина Александра Вучића. Као што видите скоро 50% од укупног објекта болнице је завршено, остаје део инвентара да се постави и да у функцији буде једна од намодернијих болница у Србији која ће пружити најквалитетнију негу како интензивну, полуинтензивну, али и могућност смештања пацијената у апартманима, једнокреветним, двокреветним и понегде трокреветним апартманима.

Обавеза наша је била да омогућимо, лекарима, медицинским сестрама, техничарима, здравственим радницима да имају идеалне услове за рад, али оно што нам је најбитније су пацијенти који су увек у фокусу и да имају управо они најбоље услове за лечење.“

Градоначелник је овом приликом подсетио да је болница добила 2 скенер апарата, 2 рендген апарата у вредности од 1.650.000 евра, толико је коштала и магнетна резонанца, мамограф 300.000 евра  и додао:

„Захвалан сам свима на стрпљењу, мојим колегама и колегиницама на стрпљењу од годину и по дана колико ће још и да траје завршетак ових радова, али пре свега пацијентима и велика захвалност становницима Лесковца и Јабланичког округа зато што је ово болница за цео Јабланички округ па и шире. Град Лесковац је директно учетвовао у свему томе са 95,5 милиона динара за пројектно техничку документацију и надзор.“

Директор лесковачке болнице др Небојша Димитријевић истакао је данас:

„Посетили смо три спрата на којима ће бити смештено акушерско, неонатално и одељење хирургије, као и ову просторију где ће бити централна интензивна нега. Када стигне опрема и све уредимо радови ће се наставити на другом крилу.

Паркинг је био комплетно прекопан, све цеви су замењене што је било компликовано наћи, заменити и сада први пут имамо катастар подземних инсталација, што значи да се тачно зна где шта пролази. Отворили смо и један противпожарни пут од улице Раде Кончара.

Оно што је врло битно да са престанком грејне сезоне кренемо са избацивањем котлова и цистерни за мазут, тако да од следеће сезоне неће бити мазута. Од септембра, октобра помоћно гориво биће гас. Нећемо више загађивати околину, а били смо једни од већих загађивача у овом делу граду.“

Директор Димитријевић је додао да је у првој фази постављена специјална столарија са алуминијумом са атестом са температуром топљења од 980 степени Целзијусових што налажу стандарди.

Данас је речено и да је приликом уређења просторије за централну интензивну негу, где ће бити смештани најтежи пацијенти, своје сугестије давао и проф. др Радмило Јанковић, као и да ће бити посебних просторија за септичне пацијенте.

Речено је и да ће сада бити потпуно спремни услови за пратњу породиља при порођају и напоменуто да ће пратња морати да испуњава услове као и сама породиља, односно брис грла, носа и урађену копрокултуру.

Поделите