Одржана редовна, 36. седница Скупштине оснивача Центра за развој Јабланичког и Пчињског округа

Данас је одржана 36. редовна седница Скупштине Оснивача Центра за Развој Јабланичког и Пчињског Округа. Скупштина је окупила представнике локалних заједница, институција са циљем евалуације досадашњег рада, доношења важних одлука и постављања смерница за даљи развој региона.

На почетку седнице, председник Скупштине основача ЦРЈПО и градоначелник Лесковца др сци. мед. Горан Цветановић  је истакао значај континуираног рада ЦРЈПО у промоцији економског и друштвеног напретка Јабланичког и Пчињског округа. Говорио је о пројектима које је Центар у претходном периоду реализовао и казао:

„Издвојио бих пројекат „Развој омладинског и женског предузетништа у Јабланичком и Пчињском округу“ који су суфинансирали Кабинет министра за равномерни регионални развој  Републике Србије и партнери на пројекту, осам градова и општина у Јабланичком и Пчињском округу, Лесковац, Врање, Власотинце, Бојник, Медвеђа, Трговиште, Владичин Хан и Сурдулица. Овим пројектом била је предвиђена финансијска и нефинансијска помоћ власницима фирми и предузетницима, младимa до 35 година старости и женама који су власнице својих бизниса. Финансијска помоћ огледала се кроз доделу грантова у висини до 250.000 динара појединачно. Укупно, 84 предузетника из осам локалних самоуправа добило је грантове чиме су унапредили своје пословање и тиме допринели развоју предузетништва и предузетничког духа у нашим крајевима. Верујем да ће се велики број учесника овога Пројекта веома брзо наметнути као будући лидери у развоју својих средина.“

Председник Цветановић је поменуо и пројекат ”Земља легенди” наставак пројекта ”Повезивање бисера” где се путем савремене интерпретације нематеријалног културно-историјског наслеђа и традиције креира још један заједнички туристички производ града Лесковца и општине Крива Паланка у циљу побољшања туристичке понуде прекограничног подручја.

Данас се обратила и директорка Центра Драгана Белензада:

 „Било је велики број пројеката, ја ћу издојити најзаначаније: Шанса за тебе, Развој омладинског и женског предузетништва у Јабланичком и Пчињском округу, Подстицај развоја пољопривредне производње у општини Власотинце, План развој општине Трговиште за период 2023-2030, Регионални иновациони стартап центар Лесковац, Зелени талас, Биоокруг јужне Србије.

Имамо и пројекат који реализујемо са јапанском агенцијом за међународну сарадњу –  Оснаживање и даље успостављање менторинг услуга у земљама западног Балкана, циљ је константна подршка малим и средњим предузећима, не само у Србији већ и у БиХ, ЦГ, Севверној Македонији. У сарадњи са министарством привреде и РАС Центар је у претходној години реализовао велики број активности за јачање предузетништва које се односе на регионални развој, одржали смо преко 120 обука, где је било преко 260 учесника, преко 20 промотивних догађаја  где је било преко 200 учесника, 11 менторинг услуга, и 50 консталтинг услуга које смо пружили малим и средњим предузећима,“ – а онда је истакла да је задовољство радити са предсеседником Скупштине ЦЗРЈПО Цветановићем и истакла да је његова подршка ветар у леђа свима.

Након тога, уследило је извештавање о активностима и постигнућима у протеклом периоду, укључујући реализацију пројеката, сарадњу са релевантним институцијама и остваривање циљева утврђених Статутом Центра.

Поделите