Међународни дан енергетске ефикасности обележен у ОШ Бора Станковић у Губеревцу

Међународни дан енергетске ефикасности обележава се сваке године, почевши од 1998. године, када је у Аустрији одржан први међународни састанак на ову тему.

Сврха обележавања овог датума јесте подизање свести код људи о неопходности смањења потрошње енергије кроз одрживо коришћење енергетских ресурса. Посебно је значајно да се о оваквим темама што више прича међу младима, односно ученицима који се едукују и развијају у еколошки свесне и одговорне личности.

У ОШ Бора Станковић у Губеревцу обележен је данашњи Дан бројним радионицама, предавањима, квизовима, конкурсима, такмичењима на тему енергетске ефикасности.

Марија Рајковић, члан Градског већа, поздравила је све и обратила се присутнима речима:

„Повод нашег данашњег доласка у овај прелепи и нови објекат ОШ Бора Станковић у Губеревцу који је прошао кроз процес енергетске санације прошле године уз финансијску подршку ЕУ преко програма ЕУ ПРО Плус, са 172.350 евра, јесте едукација младих на тему енергетске ефикасности, ефикасног коришћења енергије и одрживог развоја. Свесни важности ове теме, поставили смо је као један од важнијих циљева, те смо са преко 280 милиона динара санирали, на првом месту, велики број школа у нашем граду попут ОШ „Јосиф Костић”, ОШ ,,Васа Пелагић”, ОШ „Трајко Стаменковић”, ОШ „Коста Стаменковић“, ОШ „Светозар Марковић“, основне школе у Навалину, Живкову, Печењевцу и др.

Због нашег опредељења да се озбиљно бавимо енергетском ефикасношћу, трећу годину заредом део смо великог пројекта – енергетске санације кућа и станова на територији града. Управо је прошле недеље градоначелник Лесковца др Горан Цветановић поделио 212 уговора вредних 36 милиона динара. У наредном периоду ћемо наставити са реализацијом пројеката из области енергетске ефикасности, са жељом да квалитет живота у граду значајно унапредимо.“

Директор ОШ Бора Станковић у Губеревцу Дарко Иванковић захвалио се свима на одличној сарадњи и рекао да су за све победнике спремљени поклони, таблети за најбоље на литерарном, ликовном конкурсу, и квизу, да је њихова школа добила нови сјај потпуном енергетском санацијом и захвалио се Граду и градоначелнику на свему што ради за област образовања.

Награде најбољима уручиле су мр Бранкица Стаменковић и Марија Рајковић, чланови Градског већа. Победници су добили таблете и пакете који су били припремљени, као и мајице за све ученике који су учестововали у пројекту.

Поделите