На Светски дан слуха прегледано 60 пацијената

Поводом Светског дана слуха, град Лесковац је у сарадњи са Општом болницом и Домом здравља организовао проверу слуха за све заинтересоване пацијенате.

Прегледи су се обављали у периоду од 9 до 12 часова без заказивања и упута и прегледано је 60 пацијената.

Поводом ове акције и Светског дана слуха обратила се др Сандра Мијушковић.

Казала је да се овај дан обележава од 2007. године и да је датум одабран зато што две тројке подсећају на два уха.

„Циљ обележавања дана је подизање свести о важности очувања слуха и превенцији наглувости и глувоће. Слух је чуло којим перципирамо звуке, а оштећење слуха се може јавити у било којој доби и створити проблеме на све сегменте живота. Јако је важно оштећење слухаму дечјем узрасту због утицаја на развој говора и језика.

„Начелник Службе за ОРЛ Опште болнице др Владимир Марковић је данас обраћање започео крилатицом овогодишњег Дана слуха „Заштита слуха је основна и потребна за све“ и рекао.

Говорио је о препорукама Светске здравствене организације које се тичу ове теме и рекао:

„Орган којим чујемо је врло рањив. Наше окружење је јако бучно и то може довести до оштећења слуха. Код глувоће не можемо помоћи, али за наглувост је важно препознавање, превенција и рана дијагностика.Сврха овог дешавање данас је да едукујемо људе о штетности буке и препознавања свих проблема са слухом.“

Позвао је пацијенте уколико примете неки проблем са слухом да се јаве лекарима.

Поред тога, протеклог викенда су, у сарадњи Опште болнице Лесковац и Дома здравља Лесковац одрађени превентивни ултразвучни регледи у просторијама Дома здравља Лесковац. Укупан број прегледа и заказаних прегледа штитасте жлезде износи 217.

Поделите