У Лесковцу обележен Светски дан цивилне заштите

Светски дан цивилне заштите се обележава у целом свету почев од 1990. године одлуком Генералне скупштине Међународне организације Цивилне заштите са циљем да се укаже на витални значај и улогу служби Цивилне заштите у случају свих типова несрећа и катастрофа и суочавању са њима – да се ода признање за њихове напоре, жртве и подвиге.

Милан Поповић, шеф Одељења за општу управу и заједничке послове, рекао је тада:

„Једна спона између система Цивилне заштите, је управо и сам Штаб за ванредне ситуације града Лесковца. Истичем, да је Штаб за ванредне ситуације града Лесковца у 2023. годину извршио све планиране задатке, посебно је одговорио на решавање проблема клизишта и поплава које су у 2023. години погодиле наш град. И да ће у 2024. години наставити да извршава све оно што је дефинисано  Годишњим планом рада Штаба за ванредне ситуације града Лесковца за 2024. годину.

Сви нормативни акти Штаба су усвајани на време и поштовани су налози виших органа, што показује да је Штаб, а и сама локална самоуправа, спремна за брзо и ефикасно деловање у проблематичним ситуација, које не можемо предвидети, али се трудимо да их многим мерама спречимо (превентивним деловањем, редовним чишћењем канала и водотокава, констатним обиласком терена и праћењем стања на терену, састанцима са надлежним институцијама и налозима за предузимање превентивних мера и сл.). Такође, последњих неколико година уредилисмо комплетан нормативни оквир Штаба, као и Цивилне заштите и уподобили га са новим законским решењима.“

У своје име и у име градоначелника и команданта Штаба за ванредне ситуације др сци. мед. Горана Цветановића је свим припадницима Цивилне заштите да честитао њихов Дан, 1 март, Дан цивилне заштите.

Испред Министарства унутрашњих послова обратила се Валентина Ђокић, рекла:

„На територији РС Формирано је 111 специјализованих јединица цивилне заштите. Основну обуку прошле је око 2900 припадника који су распоређени у специјализоване јединице цивилне заштите и то за: гашење пожара, спасавање на води и под водом, пружање прве помоћи, РХБ заштиту, спасавање из рушевина и збринавање. За специјализоване јединице цивилне заштите које су прошле основу обуку, сваке године се одржавају тренинзи где се увежбавају и обнављају стечена знања и вештине.“

Михајло Југовић, из Добровољно ватрогасног друштва, честитао је свима данашњи дан, и захвалио се свима у ЛС, МУП-у, Ванредним ситуацијама и свима који су се трудили да они буду део система, јер су им сви изашли у сусрет и свуде где су затражили помоћ и подршку наишли су на разумевање.

Поделите