Удружење „Жена уз жену“ одржало панел „Ја то могу“ са темом рака дојке

Синоћ је у хотелу Лесковац, у организацији удружења „Жена уз жену“ одржана конференција на којој се говорило о превенцији, самопрегледу и лечењу жена оболелих од рака дојке.

Подршку скупу пружили су представници локалне самоуправе, и панел је отворила заменица градоначелника Лесковца др Лидија Димитријевић. Присутне Лесковчанке имале су прилику да разговарају са еминентним лекарима и врхунским стручњацима.

Заменица градоначелника др Димитријевић казала је:

„Град Лесковац је свестан важности ове тематике, стога је подржао вашу иницијативу да у нашем граду отворите канцеларију огранка, прву на југу Србије, која креће са радом од сутра у Центру стручно усавршавање у образовању и сигурна сам да ће нашим женама из Лесковца то много значити, пре свега због ширења свести о раку дојке и промоцији здравог начина живота међу нашим суграђанкама.

Упознаћу све који нису у току да се у нашем граду тренутно изводе радови на реконструкцији Опште болнице вредни 42 милиона евра, да полако пристиже и нова опрема, међу којима је и мамограф, један од најсавременијих у Србији, који је у наш град и нашу болницу стигао октобра прошле године. Овај мамограф је најсензитивнији, сензитивност је око 60%, а то значи да се виде најситније промене, минимално је зрачење и има једну битну карактеристику, а то је ефикасност апарата, за сат времена се прегледа око 15 жена.“

У име организатора обратила се Марија Лакић и казала:

„Пуно ми је срце што вас видим у оволиком броју, захваљујем граду на подршци. Мислим да ће ова конференција уродити плодом, да наше жене одвоје за себе време и стекну јачу свест о превенцији. Наше удружење постоји од 2021. године, за ове четири године рада организовали смо бројне панеле и конференције и реализовали бројне пројекте. Статистика везана за југ није донра, много жена не одлази на прегледе и надамо се да ће се то прменити.“

Поделите