Удружење „Заједно за нови живот“ представило пројекат „Још си ми Траг“ 

Удружење трансплантираних пацијената и пацијената којима је потребна трансплантација органа “Заједно за нови живот” организовало је данас у лесковачком Дому здравља представљање пројекта “Још си ми траг”.

На трибини под називом „Остави траг“ обратили су се проф. др  Синиша Дучић и асс. др Душко Терзић који су говорили о свом раду у Дечјој клиници у Тиршовој и Клиници за кардиохирургију  УКЦС, директор ОБ Лесковац др Небојша Димитријевић, као и пацијенти Стефан Ђорђевић, Душан Ристић, Никола Поповић и Оливера Јовановић која је водила трибину.

Пре стручне трибине медијима се у име удружења Оливера Јовановић:

„Данас у оквиру удуржења радимо једну едукативну кампању како бисмо подигли свест грађанства колико је важно донирање органа, а како ова тема прати велики број стигми, непознаница, јако мала едукативност и склони смо веровању о дешавању разноразних лоших ствари, те је из тог разлога број донора јако мали. У овом моменту у Србији на орган чека преко 2000 људи, који су системски невидљиви и којима треба наша помоћ, да се смање листе чекања, од тог броја 800 пацијента чека на трансплатацију бубрега, 90 на трансплатацију јетре и око 50 пацијената чека на трансплатацију срца. Јако је важно поменути и дечију популацију од 1 до 15 година, њих 35 је на програму хемодијализе и 4-оро деце чека на трансплатацију јетре. Сматрамо да је неопходно да снажно вратимо тему у фокус, да активирамо све који су директно или индиректно укључени у процес и да инсистирамо на подршци ширег фронта различитих друштвених група.“

Члан Градског већа Александра Стојановић обратила се у име градоначелника др сци. мед. Горана Цветановића и казала:

„Данашња трибина бави се изузетно важном темом. Донирањем и трансплантацијом органа. Ови поступци могу спасити многе животе. Живот нечије мајке, оца, брата, сестре, пријатеља, колеге. Живот нечијег детета.

Зато је стављање ове теме у фокус изузетно важно и локална самоуправа увек подржава скупове који се баве важним темама, нарочито темама које се тичу здравља, као једног од стубова развоја друштва. Лесковцу није први пут да буде домаћин скупу оваквог типа. Подсетићу вас да је марта 2016. године у нашем граду оргабнизовано потписивање донорских картица. Важно је рећи да донорске картице данас нису у функцији, али још важније је рећи да да сви који су тада потписали донорске картице, на првом месту то јре учинио градоначелник Цветановић и тиме своју реч ставио у службу представљања и упознавања наших суграђана са важности донирања органа. Захваљујем организаторима што су на свом путу, на овој хуманој мисији, нашли места и за Лесковац  и дошли овде да наше суграђане детаљније упознају са процедурама и поступцима.“

Поделите