Представници Комисије програма „Престоница културе Србије“ посетили Лесковац

Представници Комисије за припрему реализације и спровођење програма „Престоница културе Србије“ управник Галерије Матице српске др Тијана Палковљевић Бугарски, председница комисије, и чланови, виши саветник за међународну сарадњу у Министарству културе др Вук Радуловић, директор Покрајинског завода за заштиту споменика културе Зоран Вапа, директор Уметничке галерије Надежда Петровић Чачак Бранко Ћаловић, председник Управног одбора Београдске филхармоније Раде Војновић, данас су боравили у Лесковцу са циљем упознавања културне понуде града Лесковца и разматрања нашег града за будућу престоницу културе на нивоу државе.

Најпре је одржан састанак у кабинету градоначелника Лесковца др сци. мед. Горана Цветановића након чега су представници Комисије у пратњи представника локалне самоуправе обишли град и установе културе, Народно позориште, Лесковачки културни центар, Народни музеј, као и Дом ЈНА и посетили градски трг.

Приликом упознавања са културном понудом, издвајањима за област културе и установама, градоначелник Цветановић је казао:

„ Резултати су показали да све институције културе у Лесковцу константно имају запажене резултате. Наши храмови културе – Лесковачки културни центар, Народни музеј, Народна библиотека, Народно позориште, Историјски архив и сви Домови културе добиле су ново рухо, некада запуштене, данас институције за понос.

Лесковачки музеј, који је четири пута проглашен за најбољи у Србији, као и за најбољи словенски музеј, а поносан сам што смо ушли у финале за награду Музеј Европе, има нови трг, уређена је Градска кућа и кућа Косте Стаменковића, музеј је представио бројне важне изложбе, као и Лесковачки културни центар, који је адаптирао своје просторије, отворио Дигитални културни центар и крајем прошле године приредио дешавање које је привукло пажњу великог броја наших суграђана – изложбу великог уметника Саве Шумановића, затим и Лајф, Ледамус, Фапор, Самит фотографа и бројне друге. Библиотека је још једна наша институција за понос, која у ће у текућој години обележити 145 година постојања прве читаонице у граду, као једне од најстаријих установа културе, имамо и најбољи Историјски архив, наш Златни архив. Са дасака Народног позоришта Лесковчанима се приказују бројне представе у извођењу наших, али и гостујућих глумаца. Снимљен је и филм о нашем граду, о Златном добу Лесковца, Било једном у Србији, који је достигао велики успех.

Подсетићу да смо се 2021. године, на конкурсу за Престоницу културе нашли на месту вице шампиона у конкуренцији са већим градовима који су се нашли иза Лесковца. То нас је и мотивисало да још више радимо на пољу културе и организујемо све већи број различитих дешавања, да будемо бољи, како би овогодишња титула била у нашим рукама, у рукама представника наших институција културе које из године у годину носе признања најеминентијих у граду. Култура и културне активности данас на најбољи начин представљају Лесковац у свету и свет Лесковчанима.“

Члановима комисије је приказ филм и презентација са детаљима који се тучу ове теме.

Поделите