Градоначелник Цветановић на свечаности поводом проглашења новог амбасадора Спортских игара младих

Председник Србије Александар Вучић присуствовао је данас свечаности поводом проглашења новог амбасадора Спортских игара младих, у Сава центру – немачке фудбалске легенде Карла Хајнца Румениге.

Свечаности је присуствовао и градоначелник Лесковца др сци. мед. Горан Цветановић и члан Градског већа доктор наука спорта и физичке културе Александар Пејчић. Градоначелник Цветановић се сусрео и разменио искуства са бројним званичницима, спортистима, представницима локалних самоуправа и др. попут: министра спорта Зорана Гајића, државног секрертара у истом министарству Марка Кешеља, са директором компаније Кока Кола Светославом Антанасовим, спортским легендама Предрагом Мијатовићем, Драгишом Бинићем, Дејаном Томашевићем и Драганом Шкрбићем, градоначелником Ријеке Марком Филиповићем и председником општине Љубовија Миланом Јовановићем и многим другим.

Подсећамо да су у Лесковцу одржане прве Спортске игре младих у хали Партизан почетком фебуара, у којима су учествовали малишани основних школа. 

Председник Вучић је на отварању рекао:

„Хоћу да нешто чујете, децо, од старијег човека, кроз шта сам у вашим годинама пролазио. Не сећа се Хајнц, било је 2 према 0 у Минхену, за Бајерн. Они су дошли у Београд, био сам на стадиону, 9-10 година сам имао. Испричаћу вам само две утакмице из којих сам научио скоро све у животу.

Две важне утакмице, само да извучете поуку из неколико реченица. Једна је била Звезда-Бајерн, друга је била опет против Немаца, источних Немаца, Динамо-Берлин. Играла је Звезда против Бајерна и надокнадила је то. Сећам се да је Пижон дао други гол, а Репчић трећи. Звезда је водила 3:0. Киша је падала, нас деце колико год хоћете. Радовали се и  мислили смо готово је. Није било готово, играли смо против Немаца, Бавараца, Немци прођоше даље, плакао сам целу ноћ. Онда су дошли источни Немци. 5 према 2 је било против Звезде, играли смо на Маракани реванш, нико није мислио да се деси било шта. Ридигер даје гол, прво полувреме, 1 према 0 је за Немце, завршава се полувреме, остало је 45 минута до краја. У другом полувремену Боровница једном, други пут, Благојевић трећи пут, фалио је још један гол. У 93. минуту Шестић умуљава нешто. 4 према 1 за Звезду по киши. Звезда иде даље и уместо оних суза против Бајерна, ненормална радост неколико дана. Две ствари сам научио – прва је, никада немој да помислиш да си завршио и да си победио пре него што си стварно победио. Друго што сам научио – никада немој да се предајеш докле год утакмица траје, бори се и играј до краја, јер уколико се бориш, увек можеш да победиш. Ја вас молим, децо, да се дружите, као што рече комесар Хан, ви сте много бољи од нас старијих. Сигуран сам да ће целом региону бити боље када ваши принципи толеранције, поштовања и међусобне љубави буду усвојени у целом региону – рекао је Вучић и пожелео добродошлицу немачкој фудбалској легенди. Желим да се захвалим деци на свим аплаузима, осмесима, на такмичењу, на поштовању, само се борите, децо, победићете сигурно.

Карл Хајнц Румениге, нови амбасадор Спортских игара младих, обратио се окупљенима.

„Волео бих да кажем да је ово веома важан тренутак за мене да сам овде са вама у Београду. Имам петоро деце и осморо унучади. Знате како деца функционишу и колико су мени важна у животу. Ово је одлична иницијатива. Желео бих да вам пружим руку за омладински спорт, и желим да честитам вама у Србији што ово спроводите. Спорт је изванредан алат да окупи децу, и да учини да се смеју. Веома сам почаствован да сам од данас амбасадор ове организације. Волео бих да кажем господину Вучићу, сећам се, мислим да је било 80. године када сам овде био други пут, са Црвеном звездом. Имали смо успешну утакмицу, а онда смо другог дана изгубили, било је нерешено. Победили смо на крају на том турниру, и желим да се извиним, ваш тим је тада био бољи него Бајерн. Црвена звезда је имала озбиљан тим. Никада нећу заборавити ту утакмицу. Хајте да пробамо, јер су деца почела да буду нервозна, да пробамо да им дамо оно што имамо у нашим срцима – хвала вам пуно.“

Поделите