Фестивал права и социјалне заштите 2024.

Данас је у хотелу Бавка голд почео Фестивал права и социјалне заштите 2024. у организацији Удружења правника Аргумент.

Скуп је у име градоначелника др сци. мед. Горана Цветановића отворила заменица др Лидија Димитријевић. Она је тада казала:

„Брига о овој значајној области заузима значајно место у нашем граду и Лесковац из године у годину повећава средства опредељена за социјалну заштиту. То потврђује податак да ће из градског буџета за 2024. годину бити издвoјено 482 милиона динара, што је за 70 милиона динара више у oдносу на 2023. годину. Посебно смо поносни и на податак да се у последњих 5 година константно смањује број корисника права на новчану социјалну помоћ, што значи је захваљујући успостављању добре пословне климе повећан број радних места и створени услови да се наши суграђани радно ангажују и да тај начин сопственим радом себи и својој породици обезбеде егзистенцију.

На крају, као представник локалне самоуправе желим и да изразим задовољство што Удружење правника социјалне заштите Републике Србије ,,Аргумент“ као један од организатора овог скупа, има седиште баш у Лесковцу, што говори о томе да је град Лесковац препознат као град који итекако води рачуна о систему социјалне заштите.“

Предраг Момчиловић, директор ЦЗСР Лесковац и председник Скупштине Удружења правника Аргумент, на отварању овог скупа рекао је:

„Данашња међународна конференција има за циљ да помогнемо сами себи у превазилажењу неких недоумица које се односе на обавезе које имамо да разјаснимо које су то злоупотребе права на слободни приступ информацијама од јавног значаја, шта све представља повреду закона о заштити личности, такође, ћемо на данашњем скупу представити приручник за новинаре који се односи на дискриминацију и равноправност, разговараћемо о правним и етичким изазовима у комуникацији система социјалне заштите са јавношћу, о законским могућностима и пројекцијама подршке породицама са децом, како се са знањем и стручношћу борити против професионалног страха и наравно од колега из иностранства и невладиног сектора да чујемо каква су њихова искуства у том делу и какав је њихов рад на заштити најрањивијих корисничких група. За ову дивну организацију која постаје традиционална, свакако је заслужан и град Лесковац, седиште нашег удружења, због тога што издваја значајна финансијска средства за систем социјалне зашитите, пре свега захваљујући градоначелнику Цветановићу који има велики сензибилитет за ову област.“

Државни секретар у Министарству за бригу о породици и демографију Мирко Јанић рекао је да посао свих оних који раде у систему социјалне заштите није лак, да носи са собом велику одговорност, да сви они који раде тај посао, пре свега, морају да имају развијену емпатију, да су хумани, толерантни, да воле да пружају помоћ онима којима је то потребно, јер ће једино са таквим особинама бити одлични у свом послу.

„Министарство за бригу о породици и демографију увек ће подржавати удружења која раде на обезбеђивању бољих услова за живот наших грађана, баш као што то чини и Удружење Аргумент које повезује правнике социјалне заштите из Србије, а све са циљем да обезбеди напредак појединцима, колективу и корисницима социјалне заштите.“

Зоран Пашалић, заштитник грађана, рекао је да је врло важна ствар што они раде на основу доказаних чињеница, а не нечијих утисака, нечијој медијској пажњи или сензационализму, да покушавају да одвоје оно што се заиста десило од онога што би неко желео да се прикаже. Обратио се присутнима и рекао да иду радом против страха.

„Ако се нечега бојите, онда немојте да тај посао уопште обављате, или се ослободите страха па га радите, или немој да га радите, највише због оних који су усмерени ка вама, како би имали адекватну помоћ. У заштитнику грађана увек имате партнера.“

Јулија Поповић, председница Удружења правника социјалне заштите Аргумент, захвалила се градоначелнику Цветановићу на подршци и додала да је Лесковац град који брине о најугроженијим суграђанима, води најодговорнију социјалну политику, тако да је оправдано што Удружење Аргумент има своје седиште баш у Лесковцу, а затим похвалила и рад директора ЦЗСР Лесковац Предрага Момчиловића.

Поделите