Председник Цветановић: Посвећени смо постављању виших циљева, корак по корак, циглу по циглу!

Почетак фебруара 2024. године за тим председника др сци. мед. Горана Цветановића био је опредељен за представљање инвестиција у Лесковцу и реализованих пројеката у друштвеним областима од 2020. године до данас.

У закључном обраћању, након сарадника који су говорили о одређеним областима, председник Цветановић се дотакао разних области и поменуо поједине пројекте који су у нашем граду завршени или су започети у претходном мандату.

На самом почетку председник Цветановић је закључио да се рад његовог тима у претходним годинама може оценити тако што је започето са реализацијом нужног, потом могућег, а да је данас Лесковац погодан за реализацију пројеката који су некада деловали као немогући и као сан.

„Простом градацијом, нужно – могуће – немогуће, корак по корак, прешли смо дуг пут и досањали своје снове.

Некада је дуг био око две милијарде динара, сада већ имамо пројекцију буџета на 6 милијарди и 873 милиона динара. Сада имамо град са крановима који у Лесковцу нису виђани годинама, ни деценијама, са грађевинским радницима на многобројним локацијама који истовремено раде на теренима, вртићима, саобраћајницама, школама, игралиштима, на реконструкцији болнице и стадиона. Управо последња поменута два капитална пројекта заједно са изградњом новог центра Лесковца, односно градског трга, обележила су мандат започет 2020. године.“

Председник Цветановић је нагласио пројекте попут реконструкције болнице, изградње стадиона и изградње градског трга, као инвестиције које су у највећој мери обележиле претходни мандат.

„Вредност стадиона је 2,5 милијарде динара, а у болницу је најпре инвестирано 5 милиона евра за уређење спољашњости. Сада се изводи пројекат реконструкције унутрашњег дела вредан 42 милиона евра, а министарка здравља је рекла око 45 милиона евра, рачунам да је то поред мамографа и магнетне резонанце, два рендгена да ће бити још много дијагностичких апарата.“

Говорио је о саобраћајницама у граду и подсетио да је у претходном мандату уложена милијарда и 400 милиона динара, казао да је око милијарду и 300 милиона за школство казао да су изједначена финансијска средства, говорио о инфраструктури и механизацији јавно комуналних предузећа, објектима месних заједница. Нагласио је да је Сарајевски мост сада један од симбола нашег града и краја, поново подсетио на завршетак радова на Постројењу за пречишћавање отпадних вода, колектора и казао да ће ОРИО пројекат, односно изградња канализационе мреже у 16 насељених места са 18 милиона евра бити завршен за око 15 месеци и годину дана пробног рада.

„Успех свих нас се увек мерио превазиђеним препрекама. Један од највећих проблема који се десио у току прошле године је одлазак компаније Џинси. Захваљујући целом тиму који је учествовао у томе дошао је нови инвеститор, компанија Аунде у којој ради 407 радника, много више него број који је радио када се Џинси затворио.

Увели смо нове мере подршке родитељима, издвојили средства у износу од 66,2 милиона динара као помоћ за куповину уџбеника за све ученике основних школа – од првог до осмог разреда, са територије града Лесковца, као и суфинансирање пренаталних тестова које смо увели у износу од 20 хиљада динара за све труднице и због тога смо ових дана у свим медијима, а пионири смо у томе, повећали смо и износ једнократне помоћи за породиље са 10 на 20 хиљада динара за запослене и са 20 на 40 хиљада динара за незапослене породиље, не рачунајући огромна средства која је председник Србије Александар Вучић најавио, где је директно учешће Владе. Помоћ за првих десет рођених беба у години у износу од 30 хиљада динара, сада определили за 100 првих новорођенчади, до сада је била уплата за 37 беба, данас за још 11 беба, укупно 48, што значи да ће и у току фебруара и делимично у току марта, добиће стимулацију у износу од 30 хиљада динара“ нагласио је председник Цветановић данас, подсетио на поделу пакета пензионерима и социјално угроженима, као и новогодишњих пакетића за најмлађе Лесковчане.

„Све велике ствари почињу од ситнице, дрво је почело од семена и нежног корена, кула од више спратова настала је од грумена земље и зато ћемо управо на тај начин успети да у наредном периоду изградимо све оно што желимо. Годинама уназад заједно градимо нашу кулу, заједно градимо мозаик од свих малих детаља, али сваки сегмент мозаика је битан јер мозаик је леп само као целина, парцијално нема праву вредност. Направили смо добру подлогу за будуће генерације, да могу да надограде све оно што смо им оставили, као што су и нама наши преци оставили добру подлогу да можемо да све што смо радили урадимо. Зато сам захвалан свима који су данас представили део рада, свим мојим сарадницима који неуморно и посвећено све време раде, свима који су данас у сали, јер свако од вас је дао свој допринос према знању, умећу, могућностима, захвалан сам свим представницима медија који су увек ту да пренесу шта се дешава у нашем граду, да нотирају и оно што смо лоше урадили, да нотирају и објаве шта треба да урадимо, али и апел грађана који траже помоћ, захвалан сам и свим нашим суграђанима који имају вере и увек нам пружају подршку, захваљујући којој смо и постигли све.  Драги суграђани, Лесковац ће увек бити град свих вас“ – завршио је обраћање председник Цветановић.

На данашњем догађају најпре се обратила Бранкица Стаменковић, у локалној самоуправи задужена за област образовања:

„Ове године ћемо обележити јубилеј, 170 година од оснивања прве школе на територији нашег града. Од тада до данас мрежа образовних институција се ширила и са поносом истичемо да смо град који има највећи број школа и издвојених одељења, више од 100 школских и предшколских објеката. То истовремено захтева и велика средства за одржавање, санацију и реконструкцију објеката, посебно због тога што се од деведесетих и двехиљадитих није готово ништа улагало. Улагања у све институције образовања расту како од 2012. године, тако и током последњег мандата и тај тренд ће се наставити.“

Говорила је о инвестицијама у школске објекте у току 2020, 2021, 2022. и протекле године:

„Ово је само део онога што је на пољу образовања урађено у претходном мандату, а имали смо прилику да слушамо двоипосатно излагање градоначелника на почетку школске године где је потенцирано да је пажња посвећена баш свакој школи и издвојеном одељењу. И најцењеније лекаре, инжењере, академике, пољопривреднике учили су учитељи и наставници, зато и генерацијама које долазе и просветним радницима који их уче, дугујемо да обезбедимо подстицајно окружење за учење и рад како би изразили своје потенцијале.“

О финансијском стању Лесковца и буџету говорио је Стефан Китановић:

„Буџет за 2024. у износу од преко 6,8 милијарди је дефинитивно највећи буџет града до сада. Град Лесковац је поставио рекорд када говоримо о висини буџета. У ранијем неком периоду могли смо чути како је буџет можда „пренапумпан“. Међутим, време све покаже. Тако су и сада званични извештаји показали да Лесковац остварује резултате који су некада били недостижни.

Данас, имамо стабилан буџет, немамо дуговања, а кредите смо чак вратили и пре рока отплате, тако да по том основу не дугујемо ниједан једини динар. У овом претходном мандату нисмо узели ниједан једини динар кредита јер нам једноставно није био ни потребан“ осврнуо се и на повећање плата, пензија и минималне цене рада.

Сања Милошевић је говорила о области социјалне заштите:

„Нас, представнике локалне самоуправе посебно радује једна чињеница, а то је да се у последње 3,5 године константно смањује број корисника права на новчану социјалну помоћ, што значи да смо у Лесковцу успели да обезбедимо запослење наших суграђана, односно градоначелник др Горан Цветановић је са тимом људи око себе успео да створи услове за наше суграђане да се радно ангажују и на тај начин сопственим радом себи и својој породици обезбеде егзистенцију, а право на рад је једно од најосновнијих људских права.

Ове године увели смо најновију меру из области социјалне и дечје заштите. Свесни да чињенице да се мајке, брачни парови неуморно боре за потомство, да рађање новог живота продужава век наше заједнице и нације, без дилеме смо одлучили да дамо скромни, али иновативни допринос родитељству суфинансирањем неинвазивних пренаталних тестова.“

Оливер Антанасијевић је своје данашње обраћање посветио пољопривреди и месним заједницама:

„У протеклом мандату само за субвенције у пољопривреди уплатили смо нашим пољопривредним произвођачима преко 175 милиона динара. За текући 2024. годину удвостручили смо субвенције и оне сада износе 101 милион динара. У 2024. години у сарадњи Одељења за пољопривреду и Одсека за ванредне ситуације при Одељењу за општу управу, идентификоване су критичне тачке и опредељено је 42 милиона динара за заштиту од поплава.

У претходном мандату посветили смо велику пажњу и месним заједницама. Према нашем схватању стубовима и градивним компонентама локалне самоуправе. Годинама  су биле пасивне,безвољне и запуштене. Пре свега уредили смо нормативу, донели потребне одлуке, одржали изборе и буквално их, на неки начин, оживели. Погледајте само  колико је данас Савета активно…колико се објеката месних заједница у последње време реконструише или гради…и не ради се само о томе да се ту улажу само средства из буџета…кључна ствар је да смо људима вратили веру у важност постојања месних заједница и удружени се боримо на терену да заједнички створимо боље животне услове за све наше суграђане.“

Марија Рајковић данас је говорила о области и установама културе у граду на Ветерници:

„Култура је интегрални део једне друштвене заједнице, зато смо се на челу са градоначелником Цветановићем трудили и успели да је са маргине на којој се налазила 2012. године, уздигнемо и поставимо као један од значајних циљева. Подсетићу да су тада издвајања за област културе износила 220 милиона динара, те да у текућој години износе 516 милиона динара, од те суме 15 милиона усмерено је према пројектима из области културе, у поређењу са некадашњих 3 милиона динара.

Резултати су показали да све институције културе у Лесковцу константно имају запажене резултате. Наши храмови културе – Лесковачки културни центар, Народни музеј, Народна библиотека, Народно позориште, Историјски архив и сви Домови културе добиле су ново рухо, некада запуштене, данас институције за понос. Наша култура је наше благо, које се треба себично чувати од пролазности. Наставићемо са улагањима ову област, као и до сада, трудићемо се да из године у годину та средства увећавамо.“

Поделите