Одржана Светосавска академија

Синоћ је у сали Народног позоришта одржана Светосавска академија.

На академији су урчучене специјалне Светосавске повеље за допринос у ширењу духа светосавља и унапређивања образовно-васпитног рада у 2023. години председнику др сци. мед. Горану Цветановићу и епископу нишком Арсенију. Повеље и признања уручио је директор Основне школе „Бора Станковић“ из Вучја Миодраг Стојилковић која је овогодишњи домаћин Светосавских свечаности.

Уручене су и повеље и признања најбољим ученицима основних и средњих школа града Лесковца. Међу добитницима су Емилија Тасић ученица четвртог разреда Медицинске школе, Мила Николић ученица другог разреда Основне школе “Вук Караџић”, Петар Минић ученик осмог разреда Основне школе “Светозар Марковић”, Лазар Маринковић ученик петог разреда Основне школе “Коста Стаменковић” и Марко Величковић ученик четвртог разреда Музичке школе “Станислав Бинички.

У свом обраћању, владика Арсеније истакао је важност лика и дела Светог Саве као оца наше просвете и културе који персонификује све што је добро, лепо и истинито и стваралачко у спрском народу.

“Из њега извиру и из њега потичу сва славна дела наше историје о нашега народа. Његов подвиг најбоље описују речи “као што ни син човечији није дошао да му служе него да служи и даде живот свој у откуп за многе”. И заиста, Свети Сава је дао себе за Христа и за свој народ. Да живимо свесни његове жртве и дарова којих нас ни данас не лишава, него их оставља у наслеђе нашим поколењима. Бог вас благословио”, поручио је епископ нишки Арсеније.

Председник др сци. мед. Горан Цветановић говорио је о образовања као темељу будућности, подстичући младе да наставе да се труде и развијају своје таленте.

“Утемељивач српске духовности нам је оставио веома тежак задатак: да наставимо његову улогу. У складу са тим образовање је један од наших императива у раду, град Лесковац настоји да одвајањем финансијских средстава из буџета обезбеди најбоље услове како за рад ученика, тако и за будућност нашег града и државе. У прилог томе нам говори чињеница да је 2012. године било 400 милиона динара за образовање, данас у 2024. години милијарду и триста милиона динара, скоро милијарду више јер је управо то и наша обавеза била”, рекао је председник Цветановић.

Свим просветним радницима и ученицима честитао је школску славу, пожелео много успеха у раду и казао да као што је данас имао ту част и задовољство да преко 300 ученика нашег града добију награду као талентовани и млади, они морају да буду та светлост ка којој тежимо.

У име домаћина обратио се директор Основне школе “Бора Станковић” из Вучја Миодраг Стојилковић који је истакао да му је вечерас припала та част да пожели добродошлицу на свечаност коју су ученици њихове школе приредили са својим наставницима у част Светог Саве и каже да му је пуно срце када види децу која корачају његовим путем и која су доказ да се у школама дешавају “много више лепих догађаја и тренутка од немилих”.

Поделите