Председник Цветановић: Успех једне нације зависи од успеха младе генерације!

Данас је у сали Народног позоришта председник др сци. мед. Горан Цветановић уручио награде за младе таленте најбољим ученицима, студентима, уметницима. Са 15,5 милиона динара награђена 301 млада и талентована особа.

Пре саме поделе, присутнима се обратио председник Цветановић, који је рекао:

„Свесни тога да успех једне нације, зависи од успеха младе генерације, град Лесковац је сигуран партнер и стабилна подршка младима. Када сам пре 16 година оформио Фонд за младе таленте имао сам јасну визију, да на једном месту окупим нашу младу интелигенцију, да окупим марљивост нашег града која ће од нас искуснијих преузети кључеве нашег града. У својој каријери сам најпоноснији управо на вас, на младе људе који теже да остваре своје снове. Знајући колико је подршка битна, Град Лесковац улаже и улагаће у вас. Ове године на Дан Светог Саве улагање града Лесковца је 15,5 милиона динара које је заслужила 301 особа. Ако укључимо и овај дан, до сада је талентима, по мом мишљењу дата мала цифра, а то је 165,5 милиона динара и награђено ни мање ни више него 5300 младих. Новац ће на вашим рачунима бити исплаћен у понедељак.

Честитам вам на досадашњим успесима. Честитам вашим родитељима, учитељима, наставницима, професорима, тренерима и свима који су били ваша подршка током година образовања и учења. Срећна школска слава Свети Сава свим школама, просветним радницима, породицама које славе, а вама желим да наставите низ успеха, да будите мудри и ивек знате да је Лесковац ваша подршка. И увек ћу понављати реченицу, ми у Лесковцу се са сетом сећамо славне прошлости и мењамо садашњост како би ви и ваше породице имали бољу будућност“ – додао је председник Цветановић.

Петра Јовановић, студент Природно-математичког факултета у Нишу на мастер академским студијама молекуларне биологије и физиологије, са просеком 10,00 говорила је данас на додели и рекла:

„Пут науке, каква је молекуларна биологија, је пут који се брзо развија и мења, и захтева стално стицање нових сазнања. На један, или други начин, сваки професионални пут, био он у области културе, спорта, уметности, друштвених или природних наука, захтева константно усавршавање, како због нас самих, тако и због других. Веома ми је драго што наша држава, али и наш град, препознају све већи значај различитих области природних наука, и иду ка њиховом развоју и усавршавању, јер итекако имамо добре, паметне, способне, и вредне људе који желе да се развијају, раде и дају допринос свом граду и својој држави. Захвалила бих се својој породици и пријатељима, на љубави, подршци и стрпљењу. Још једном, упутила бих речи хвале и захвалности градоначелнику др Горану Цветановићу, члановима Канцеларије за младе, свима који су допринели реализацији овог пројекта, али и свим људима који су ту као подршка младим талентима.“

Никола Петровић, први дипломирани мастер инжењер Вештачке интелигенције и Машинског учења са Универзитета у Нишу, максималном оценом, рекао је:

„Током свог школовања сам био стипендиста разних фондова, дуги низ година сам био стипендиста Министарства просвете, затим стипендиста Фонда за изузетно надарене студенте, такође сам добио и стипендију Доситеја. Међутим, најдража стипендија свих година студирања ми је управо била награда града Лесковца, зато што је то награда коју град није у обавези да додели, али се својски годинама труди и додељује је као подстрек и подсетник да неко у мом граду, у мом крају мисли на мене и подржава ме у ономе сто радим. Мени су ове стипендије мотивација да своју каријеру градим у својој држави и међу својим људима.

Искористио бих прилику да пошаљем поруку подршке многим студентима који данас нису овде са нама, који у овом тренутку полажу испит или се припремају за полагање неког испита, а ова награда долази у прави тренутак да их подсети на то да њихов труд не пролази неопажено, да њихова борба није узалудна и да имају како нашу, тако и подршку града Лесковца.“

Јована Тричковић, мастер теоретичар уметности, се такође обратила присутнима и тада казала:

„Већ 6 година сам добитник ове награде и драго ми је што и данас видим велики број награђених, међу којима су многа, мени позната лица. У току свог школовања, имала сам прилика да учествујем на бројним такмичењима широм наше земље и освојим бројне награде: И награда на VII Међународном такмичењу у Нишу, прва награда на Републичком такмичењу ученика музичких и балетских школа у Београду, прва награда на фестивалу „ Исидор Бајић“ у Новом Саду су само неке од њих. Увек сам се трудила да свој град представљам у најлепшем светлу, што потврђују и све те освојене награде. Свих тих година, поред подршке породице, имала сам огромну подршку свог града.

Зато данас желим да се захвалим свом граду, нашем градоначелнику, др Горану Цветановићу и свим члановима локалне самоуправе,  на пруженој помоћи и подршци свих ових година.Хвала Вам што цените праве вредности и што мотивишете младе људе да уче, напредују и буду што бољи.“

На данашњој подели 38 студената је своје награде преузело са оствареним просеком 10.00 што је председник Цветановић истакао као изузетан понос града и нагласио чињеницу да Фонд за младе таленте изнедри бројне успешне и младе Лесковчане те да су неки од њих радили и данас раде у његовом Кабинету.

„Велики је успех имати 38 студената са просеком 10.00. И ова деца заслужујују прави аплауз. Увек смо подржавали младе и пружали им шансу.

Кроз мој кабинет је прошло много људи из Фонда за младе талете и много младих успешних људи. Ту су Сања Милошевић и Стефан Китановић, који ће бити народни посланици, Андријана Васић и Марија Јовановић, досадашње посланице, из кабинета су отишла два доктора наука Слободан Глишић и Срећко Стаменковић који предају у Високој пословној школи, као и две изузетно талентоване и паметне девојке Милица Ристић Цакић и Јелeна Станковић које су асистенти на Економском факултету у Нишу.

Човек сам од праксе зато ћу сада изненадити Николу Петровића и нека се јави 5. фебруара када одржавамо седницу града да буде предлог за члана Градског већа.

Пинуда важи и за Петру Јовановић, нека размисли и јави се.“

Поделите