Састанак са представницима образовних институција на почетку другог полугодишта

Данас је председник др сци. мед. Горан Цветановић одржао традиционални састанак са директорима основних и средњих школа, предшколских и високообразовних институција, представницима синдиката, школске управе.

На самом почетку је председник Цветановић представио резултате остварене у образовању у периоду између два састанка – на почетку школске године и почетку другог полугодишта. Тада је рекао:

„Постављање образовања високо у лествици приоритета, на место које му припада, није било лак задатак. Степеник по степеник, и даље одређујемо све више циљеве и из године у годину све више средстава издвајамо.  Тако смо од око 400 милиона динара колико је износио укупан буџет за све нивое образовања, данас стигли до буџета од 1.323.675.000 динара.

Пут до садашњих око 20% у буџету који је намењен образовању није био лак, јер смо крајем 2012. године затекли незавидну ситуацију.

Дуговања према индиректним корисницима у области образовања била су 208,4 милиона динара. Дуговања су се односила на Топлану, ЕПС, дуговало се за превоз ученика, рачуни многих школа су били блокирани…“

Поменуо је и улагања у уређење школа:

„Енергетска санација школских објеката изведена је на многим објектима како централних школских зграда, тако и издвојених одељења, са улагањем од 280 милиона динара.

У више од 20 школа су побољшани санитарно-хигијенски услови, побољшана безбедност ученика постављањем ограда и изграђене су фискултурне сале и терени. Укупна сума издвојена за ове намене износи скоро 200 милиона динара.

Најпре област предшколског образовања. У току је изградња вртића у насељу Стара сточна пијаца који ће имати капацитет од 120 места и вредност ових радова износи 122,8 милиона динара и додатних 11 милиона ће бити уложено у опремање.

Завршена је замена столарије у вртићу 1001 радост са улагањем од 5,4 милиона динара. Изведена је реконструкција многих школских објеката: првог септембра посетили смо школу у Манојловцу, за енергетску санацију и уређење крова издвојено је 8,5 милиона динара. Тада смо првацима ове школе уручили ранчеве, које су добили сви ученици првог разреда, док смо од ове године свим родитељима ученика основних школа исплатили 66,2 милиона динара за помоћ при набавци уџбеника од првог до осмог разреда.

Извршена је и санација и реконструкција школског објекта у Навалину са улагањем од 14,8 милиона динара. За реконструкцију објекта школе у Живкову издвојено је укупно 12,5 милиона динара, а последња је изведена енергетска санација са 5,3 милиона динара, где је било 12, а сада има 16 ђака.

Основна школа у Губеревцу је као и већина школских објеката у Лесковцу прошла кроз процес енергетске санације и за те намене издвојено је 18,5 милиона динара. Реконструисани су и тоалети, постављена ограда око овог, али и издвојеног одељења у Номаници са издвојених преко 8 милиона динара.“

„Град је Академији струковних студија Јужна Србија уступио просторије у Партизанској улици које су сада реновиране. Говорећи о образовању морам да поменем и изградњу регионалног иновационог Стартап центра у Лесковцу. Планирана вредност радова износи 85 динара, рок  завршетка је јун 2024. године.

Све наведено ради се како би наша деца могла да се посвете ониме што је за њих и њихову будућност важно, а то је учење и напредовање. Најуспешнији млади се већ више од деценије награђују и подстичу, формирао сам га, поносан сам на то, други су га угасили, али сам га опет формирао и сада већ више од деценије функционише. Ове суботе, традиционално, на дан Светог Саве уручићемо 301 награду младима и за те намене смо определили 15 милиона динара.“

Говорећи о јубилејима школа, избору и реизбору, рекао је:

„Основна школа Јосиф Костић, најстарија школа у граду обележава 170 година постојања и рада, Основна школа Светозар Марковић, стара дама поред Ветернице, 120 година, Пољопривредна школа, 120 година, Средња Школа Вучје, 60 година, Трајко Стаменковић, 40 година.

Директору ШОСО 11. октобар Миодрагу Јовановићу честитам на избору, док директорима ОШ из Губеревца Дарку Иванковићу, ОШ из Винарца Дејану Цакићу и ОШ из Орашца Горану Илићу честитам реизбору.“

Планови за текућу годину подразумевају наставак текућег уређења школских објеката и редовно измирење свих обавеза.

„Поменућу и неке пројекте као што су: постављање ограде у школи у Свирцу 2,6 милиона, санација спортског терена у Турековцу 2,1 милиона динара, увођење грејања у Прибоју, 1,2 милиона динара, преслачење спортског терена у  Губеревцу 2,5 милиона динара, као и терена у оквиру школе у Манојловцу са 1,7 милиона динара, изградња ограде у извојеном одељењу школе у Крајинцу 2,5 милиона динара, реконструкција тоалета у школи у Грабовници 2,9 милиона динара, санација ходника и 3 учионице и библиотеке у Музичкој школи са 2,9 милиона динара, у школи за Текстил и дизајн планира се санација тоалета и замена столарије са 5,6 милиона динара, као и санација подова и уређење учионица у многим школама на територији нашег града, али и бројни други пројекти,“ – на крају је сивма честитао срећан почетак другог полугодишта и све више деце у вртићима и школама, много значајних резултата.

Након излагања председника Цветановића, говорила је Марина Илић, начелница Школске управе, рекла је да се побољшавају услови у школама из године у годину и да је то веома битно и за сваку похвалу, да је оно што им следи у раду план уписа у средње школе, да се очекују активности везане за завршни испит.

Дејан Цакић, председик Актива основних школа и директор ОШ Милутин Смиљковић у Винарцу, рекао је да је 2023. била изузетно успешна година, да су се финансирали уџбеници основцима, исплаћене су на време јубларне награде и путни трошкови и похвалио издвајања локалне самоуправе за област образовања од 20 %, и упоредио са државом која издваја укупно 14% укупног буџета.

Драгана Цветановић, председница Актива основних школа и директорка Гимназије, захвалила се на свим улагањима у област образовања, похвалила Фонд за младе таленте путем којег се два пута годишње награђују млади, бесплатну екскурзију за Вуковце и многа друга издвајања.

Александар Николић, председник Синдиката просветних радника говорио је о педагошкој свесци, Е свесци, да се нада да ће бити завршено до марта месеца, назначио да се јубиларне награде и трошкови превоза исплаћују на време.

Домаћин Светосавских свечаности Миодраг Стоилковић и директор ОШ Бора Станковић у Вучју, назаначио је да се нада да ће бити добри домаћини, представио је програм свечаности и позвао све колеге да присуствују, а затим додао да ће специјалну светосавску повељу уручити председнику Цветановићу.

Предраг Стаменковић, председник Академије струковних студија Јужна Србија, рекао је да постоји интензивна сарадња између Града и Академије, поменуо Стартап центар за нове одеје и пројекте, за развој пословних идеја, да су премијерка Брнабић и министарка Беговић обишле градилиште, поменуо велики број пројеката…

Професорка са Технолошког факултета Бојана Даниловић казала је да факултет ове године обележава 45 година постојања и рада, да је дуга традиција сарадње са Градом, поменула манифестацију Са технологијом на ти и друге пројекте које активно спроводи факултет.

О инвестицијама у школу Васа Пелагић, говорио је директор Александар Цинцар Јанковић, захвалио се на улагањима и поменуо енергетску санацију школе, уређење спортског терена, котла, тоалета, фискултурне сале, очекује се прикључење на систем даљинског грејања.

Ервина Здравковић, директорка Хемијске школе, поставила је питање у вези са изградњом спортског терена и добила одговор да је за те намене опредељено 12 милиона динара у текућој години.

Поделите