За најбоље студенте и средњошколце Ромске националности, лаптоп рачунари и таблети

Национални савет Рома, по основу конкурса поделио је у Лесковцу најбољим ученицима и студентима лаптоп рачунаре и таблете.

“Најбољи студенти и средњошколци данас добијају награду за свој успех у учењу, а на територији града Лесковца има од 10 студената Ромске националности чак троје који су добили рачунаре и исто толико средњошколаца који су добили таблет. Њих је 20 на нивоу целе Србије, што говори о томе да је Лесковац град који предњачи у инклузији Рома. Нама у Националном савету је циљ да на овај начин подржимо и охрабримо најбоље ученике и студенте, који треба да буду узор другим младим Ромима да се образују и да за себе створе што боље услове за живот“ – казао је Далибор Накић, председник Националног савета ромске националне мањине.

У име града Лесковца на подели је присуствовао и члан Привременог органа града Лесковца Стефан Китановић.

“Град Лесковац је град са највећим бројем Рома, што нас обавезује да утичемо на бољи и квалитетнији положај Рома у друштву. Када је у питању решавање проблема које ова мањина има Лесковац је пример града који има добру праксу. Веома је важно очување идентитета једног народа, како језика тако и културе али и унапређење услова живота и рада. Чињеница је да се на евиденцији Центра за социјални рада налази сваке године мањи број Рома који су корисници социјалне помоћи, што показује јасно да се боље живи, да се Роми запошљавају и да се стварају бољи услови за живот“ – казао је Китановић.

Иначе, сваке године у Србији 150 ученика Ромске националности упише неки од факултета, а преко 1.200 средњошколаца добије стипендију Министарства просвете.

Поделите