У ЛКЦ отворен Фестивал културе особа са инвалидитетом

Данас је у холу Лесковачког културног центра отворен Фестивал културе особа са инвалидитетом који се по други пут одржава у нашем граду. Овај фестивал се одржава под покровитељством Министарства културе и Локалне самоуправе града Лесковца, док га ЛКЦ организује у сарадњи са установама и удружењима особа са инвалидитетом и то: Удружење дистрофичара Јабланичког округа, ШОСО 11. октобар, Савез слепих и слабовидих, Удружење МС Јабланичког округа.

У име локалне самоуправе и председника др сци. мед. Горана Цветановића обратила се мр Бранкица Стаменковић, члан Привременог органа града Лесковца, која је истакла:

„У недељу, 3.12. се обележава Међународни дан особа са инвалидитетом када локалне заједнице широм света у први план стављају препознавање и вредновање разноликости, разумевање и учење из искустава људи који живе са инвалидитетом и свакодневну мисију стварања друштва једнаких права за све. Међународни дан особа са инвалидитетом је само један дан у календару, али симболизује вредности и активности које се у Лесковцу, граду који прихвата и омогућава повољне услове за живот свим својим становницима, континуирано спроводе.

Иако смо свесни да и даље постоје препреке на чијем отклањању и морамо да радимо, трудимо се да нашим суграђанима олакшамо живот прилагођавањем улица, улаза у зграде важних институција, школе, тржне центре итд.

Град Лесковац је својим одговорним приступом области социјалне заштите подржава и унапређује рад удружења. За финансирање и пројеката из области социјалне заштите издвојен је 31 милион динара, а укупан буџет за ову област у текућој години износи чак 412 милиона динара.“

Марија Лазаревић, аутор књиге Моја омиљена тетка, добитник Октобарске награде града Лесковца за 2023. годину и члан Удружења дистрофичара Јабланичког округа, уручила је поклон председнику Цветановићу и граду Лесковцу чиме се захвалила на подршци и што град чини приступачнијим и бољим за особе за инвалидитетом.

Поделите