Дом културе Рома у новом руху

Председник др сци. мед. Горан Цветановић је данас са сарадницима обишао Дом кутлуре Рома, где су радови на санацији фасаде завршени, као и завршене радове на уређењу улице Зеке Буљубаше.

Том приликом је рекао:

„Дом културе Рома, као прва установа у Републици Србији овог типа, стварајући квалитетан културни садржај, већ више од четврт века негује културну баштину ромске популације са територије нашег града. То је континуитет вредан дивљења! Мисију коју је пред собом поставио – да промовише, подстиче и развија културу и језик ромске националне мањине, али и да негује традиционалне вредности, свих ових година у потпуности испуњава. Број и квалитет манифестација и активности које спроводи могу бити само за понос. Веома важан аспект деловања Дома културе Рома јесте и едукација припадника ромске популације на територији нашег града, као и практичне активности које се тичу њихове интеграције у друштвене токове.

Завршено је уређење улице Зеке Буљубаше са 10,3 милиона динара у дужини од 427 метра, на уређењу суседне улице Поречка, вредне 2,6 милиона динара, и створено је лепо окружење лесковачком Дому културе Рома који је засијао једним новим сјајем. Нова фасада уређена је са 1,2 милиона динара на 323 метара квадратних спољне фасаде.“

Срећко Живковић, директор Дома културе Рома, рекао је:

„Укупни радови, само у овој години су 1.200.000 динара и оних 600.000 динара у прошлој години када је урађена источна стране фасаде, значи укупно је 1.800.000 динара. Дом културе Рома постоји 26 година, за ових пет година смо уложили више него свих ових година заједно. Примера ради, сем фасаде замењени су прозори, врата на згради као и врата на великој сали, гранитне плочице постављене у великој сали, заменили смо светла, сада су лед светла, сем лепшег изгледа имамо и уштеде у електричној енергији.

У Дому културе рома сем културних активности организујемо и спортска такмичења, имамо турнире у стоном тенису, на теренима школе и црквене заједнице, турнире у малом фудбалу, баскету, радионице које организујемо су и едукативног карактера, ту су радионице за децу као и за одрасле, имамо велики број трибина и предавања.“

Поделите