Обилазак газдинства породице Савић у Малој Биљаници

Традиционално, пред поделу субвенција, председник др сци. мед. Горан Цветановић је данас са сарадницима обишао пољопривредно газдинство у манојловачком крају.

Данашњи домаћини, породица Савић из Мале Биљанице, узгајају пољопривредне културе на површини од око 2 хектара. У сезони узгајају паприке, кромпир, карфиол, а тренутно шаргарепу, цвеклу, спанаћ, першун и др, и поседују своју хладњачу за одлагање производа по потреби.

Председник Цветановић је данас приликом посете рекао:

„Карактеристика ове породице да на та два хектара неколико прозвода у различитом временском периоду производи. Значи кад се заврши кромпир, онда крене садња неких других производа. Лесковачка котлина је позната да има 1700 хектара обрадиве површине где можете да гајите разне повртарске биљке. Очигедно да су клима, ваздух, вода адекватни и заиста имамо најбоље производе. Кад ту додате најбоље домаћине који су вредни и марљиви онда имате један добар породичан бизнис где може породица да комотно и лепо живи. Драго ми је да ова породица воли животиње и да дели исте вредности као и ја, тако да ужива и да са домаћим животињама дели слободне тренутке и да ужива у њима.

Још једном велика захвалност породици Савић која је данас нашла време да нам буду добри домаћини, са жељом да наставе овако успешно да раде и да сваке године унапреде своју пољопривредну производњу.“

Саша Савић се захвалио на посети и рекао:

„Обрађујемо отприлике око 2 хектара површине с тим што се одређене површине и више пута годишње обрађују. Неке површине се буквално три пута годишње обраде. Нас је само троје супруга, син и ја. Субвенције нисам користио до сада, али мислим да је то била моја грешка, али видим из искуства мојих комшија и колега да сам требао да се активирам тако да ћу у наредном периоду сигурно да конкуришем за те субвенције.“

Син господина Савића, Лазар, је данас казао да студира економију, али планира да  се након завршетка студија врати у своје место и настави пољопривредну производњу.

Поделите