Председник Цветановић у посети породици Цекић која се бави сточарством

Данас је председник Цветановић са сарадницима обишао газдинство породице Цекић у Живкову, која се претежно бави сточарском производњом.

Председник Цветановић се најпре захвалио на срдачној добродошлици и гостопримству, а затим рекао:

„Село Живково је село вредних и марљивих домаћина, и ми смо данас код породице Цекић која се бави сточарством, које је уско повезано са наша два од пет бренда, везана за роштиљ месо, јер се управо прави од јунећег меса, а све је мање сточара. Жеља нам је да стимулишемо људе који се баве овом значајном граном – сточарством, које је важан део пољопривреде. Петочлана породица која се бави пољопривредом, то су вредни и марљиви људи, и управо зато и желимо да стимулишемо пољопривредне произвођаче, јер они то заслужују. Поседују 12 крава музара и 15 хекатара обрадиве површине која је усмерена ка сточном фонду. Углавном људи спремају самостално храну и одржавају, док млеко дају нашој локалној млекари Гложане. Ви сте понос села и града и без вас не бисмо могли да опстанемо.“

Председник Цветановић је додао да породица Цекић користи углавном републичке субвенције, да када неко узме републичку субвенцију не може локалну и обрнуто, те да се због тога, али и због ранијег пријављивања за локалне субвенције него иначе, јавио мањи број пољопривредника те је износ од 65 милиона на ребалансу смањен на 46 милиона динара, јер нису била утрошена средства, а онда напоменуо да се пољопривредници на време припреме за наредну годину када ће бити опредељена сума од 101 милион динара за субвенције намењене управо вредним пољопривредним произвођачима.

Додао је и да ће се потрудити да све што може помогне господину Цекићу, и рекао да је Живково ове године добило водоводну мрежу, да је уређена школа, сређен простор око моста, реке, да је задовољан, али ће се и наредном периоду наставити са улагањима истим интензитетом.

Домаћин Марјан Цекић из Живкова, захвалио се председнику Цветановићу на посети и рекао:

„Ове године смо добили субвенције за млечно говедарство, што значи 40.000 динара по крави. Од тога, субвенције за млеко су такође од помоћи, било је 7 динара, 10, а сада 20 динара. 20 динара на тромесечју и апсолутно коректно и лепа је субвенција коју држава даје. Користио сам подстицајна средства прошле и 2021. године, музалице сам узимао, то ми је локална самоуправа вратила, такође и подриваче за воћарство, узгајам чачанску шљиву. Сву потребну механизацију имам, 2 трактора. Имам два детета, тренутно нису ту, у Београду су. Школују се и хтели би да наставе да се баве оним чиме се ја бавим. Волео бих да отворим мини млекару са синовима и уколико буду субвенције, конкурисаћу.“

„Ја сам ловац и мој син је, има пуно ловца у Живкову и један прелеп објекат овде у близини моје куће смо добили од града и градоначелника и морам да се захвалим јер ми то не бисмо могли сами да обезбедимо,“- додао је господин Цекић.

Поделите