Изградња вртића капацитета 120 места у Лесковцу

Председник др сци. мед. Горан Цветановић и министарка просвете проф др. Славица Ђукић Дејановић данас су у Лесковцу озваничили почетак изградње 12. објекта Предшколске установе Вукица Митровић у граду.

Објекат ће имати смештајни капацитет од 120 места, а инвестиција која се реализује путем пројекта „Инклузивно предшколско образовање и васпитање“ вредна је 122,8 милиона динара за изградњу и још 11 милиона динара за опремање.

О значајну градње овог објекта за Лесковац, малишане и њихове родитеље данас је говорио председник Цветановић.

„Лесковац је град који расте и развија се, град у коме млади људи формирају породице и чија деца овде праве прве кораке и уче прве речи. Због тога нам је неопходно ширење капацитета и већи обухват деце предшколским образовањем. Имао сам ту част и задовољство да отворим вртић давне  2005. године и вртић „Звончица“ 2014. године, неколико разиграоница и 5 приватних вртића на територији града Лесковца. Полагањем камена темељца за овај објекат показујемо да смо истрајни у настојањима да свој деци обезбедимо добре услове и безбедно, срећно детињство са акцентом на децу из социјално и економски угрожених друштвених група.

У текућој години за област предшколског образовања издвојили смо чак 400 милиона динара, колико су наши претходници укупно одвајали за све нивое образовања. Данас, са поносом кажемо да издвајамо преко милијарду и 140 милиона динара за нашу децу.

Једно велико хвала Влади РС, Министарству просвете, за ове пројекте који смо дуго чекали. Заједничким снагама ћемо и даље да радимо јер нова радна места која смо отварали, нове фабрике омогућило, је нашим породицама да имају велику потребу за вртићима“ – и најавио отварање новог проватног вртића  у Лесковцу 30. новембра.

Данас се обратила и министарка Ђукић Дејановић

„Пројектом Инклузивно предшколско образовање и васпитање улаже се у реконструкцију и изградњу нових вртића где најмлађи суграђани широм Србије имају могућност да своје прве кораке и речи како то рече градоначелник, праве управо у условима и околностима које им дају велику подршку. Они улазе у године узлета, а тај узлет касније треба да дели и наша генерација и генерација која је сада носилац друштвеног живота, а наравно та деца од капацитета, од психолошких, интелектуалних и емотивних које добију у узрасту до почетка поласка у основну школу ће се развијати у складу са тим потенцијалима до својих највећих могућности. Вртиће које градимо у оквиру овог пројекта обезбеђује 11 000 нових места. Чули смо да ће овај вртић који ћемо данас почети да правимо  и заједнички обезбедити 120 места за Лесковчане, за наше најмлађе суграђане који ће заправо ту сопственом креацијом и идејама омогућити да васпитачице са њима раде на начин да те њихове идеје буду програм рада у вртићу. Дакле, није више вртић и никако не сме бити место где се деца чувају  само зато што су родитељи заузети,  што раде, место где се деца образују. Вртић постаје место захваљујући овом пројекту мести где ће активност деце и њихова енергија користи као путоказ како треба организовати живот у том вртићу.“

Након обраћања приступили су полагању камена темељца за изградњу вртића у чијем ће се приземљу налазити две групне собе, на спрату четири групне собе, са пратећим просторијама за запослене, као и остале просторије неопходне за функционисање објекта.

Поделите