Конференција у Медицинској школи поводом успостављања система грејања

Данас је председник Привременог органа града Лесковца др сци. мед. Горан Цветановић са сарадницима обишао просторије Медицинске школе у Лесковцу где су завршени радови на успостављању система грејања у објекту.

На конференцији за медије заказаној тим поводом обратила се Бранкица Стаменковић, члан Привременог органа града Лесковца.

„Медицинска школа Лесковац се налази у фокусу обично приликом уписа ученика у средње школе  будући да је ово једна од најтраженијих школа не само на територији града Лесковца, већ и шире. Школа се помиње и у контексту као једна од школа која се најдуже налази у блокади још од 2005. године приликом реконструкције школе када та дуговања не могу да се намире због непотпуне и непрецизне документације.

Управо то је је један од разлога због чега град Лесковац сваком пројекту независно да ли је у питању ова школа или било која друга школа приступа јако озбиљно и ради се са свом неопходном документацијом и са свим дозволама.

Као што већ знамо, приликом реконструкције Опште болнице Лесковац, Медицинска школа која је до тада топлотну енергију добијала управо од Опште болнице Лесковац није била више у могућности да испоручује топлотну енергију. Због тога се приступило изради пројекта, односно прикључења ове школе на топлотну мрежу Топлана.

За један овакав пројекат било је неопходно израдити пре свега свеукупну пројектну документацију за изградњу топловода у дужини од 270м до школе. Вредност овог дела топловода је негде између 9 и 10 милиона динара, као и реконструисати подстаницу која је пре тога била намењена другачијем систему преноса топлотне енергије какав је имала болница, а сада је у питању другачији пренос топлотне енергије. Вредност ове подстанице је додатних 3,5 милиона динара.“

Казала је да се продужетак радова јавио из више разлога: „Топлотна подстаница је морала да има извесне провере у самом процесу производње, каснило се мало приликом набавке потребних делова, а сам пројекат и траса топловода је морала због објективних разлога на самом терену приликом самог копања топловода да претрпи извесне промене што је за собом вукло и измену пројеката и исходовање нових дозвола. Након што су сви ови пројекти завршени, током викенда је извршена проба и данас се у школи и даље налазе и радници Топлане и извођачи радова и ради се на томе да се у потпуности оптимизује грејање у овој школи. Ми као локална самоуправа смо саму реализацију пројекта пратили од почетка, наравно да бисмо желели да је сам процес био много ефикаснији и бржи, али смо пратили пре свега што су нам адекватни услови у школама од највећег приоритета. Зато смо негде на почетку ове грејне сезоне као локална самоуправа понудили школи  неколико алтернативних решења и наставничко веће се о томе изјашњавало. И након њихове одлуке, већ сутрадан смо поступили како су они донели одлуку, а то је набавка додатних грејних тела.“

Обратила се и директорка школе Марија Савић и казала да нису наишли на увећање изостанака ученика што показује да су постојали оптимални услови за рад ученика и да се несметано одвијала настава 45 минута.

„Родитељи се ни у једном тренутку нису обратили ни педагошкој служби, ни мени о начину рада, о дужини трајања наставе или о начину одвијања часова, нити у писаном, нити у усменом облику. Имали смо 2 наставничка већа, Савет родитеља, присуствовало је 14 представника. Укупно имамо 649 ученика. Никаквих замерки није било приликом заседања Савета родитеља тако да смо сматрали да смо донели праву одлуку. Захваљујем свима који су учествовали у овом пројекту, вама новинарима који сте све то пропратили и изразили забринутост за нашу децу.“

Након конференције новинари су поставили питање које се тиче клима уређаја из болнице пребачених у медицинску школу на које је одговорио председник Цветановић:“Медицинска школа се 25 година снабдевала топлотном енергијом и нико се није усудио да одвоји грејање због блокаде и велики је помак што смо то урадили. Одговорно тврдим да су се у болници два пута годишње чистиле климе, севисиране су и контролисане. Поред тога ова деца се спремају за рад у болници и стално обављају праксу у болници. Поента је да смо ми успели да одвојимо грејање од болнице. За један дан смо набавили радијаторе и пребацили клима уређаје за летњи период. Склањали смо баријере и који год се проблем појавио у граду, ми нисмо бежали, кренули смо са решавањем колико год трајало.Када је реч о школи у Предејану, замењени су котлови и грејање је у функцији. „На крају је поменуо да град Лесковац одваја додатних 2 милиона динара за непредвиђене проблеме, али када дође до крупнијих проблема неопходно је спровести поступак набавке и захвалио се родитељима, ученицима и радницима у школи на стрпљењу и упутио извињење због дужег извођења радова.Подсетио је да два пута годишње, већ 10 година, одржава састанке са директорима свих основних и средњих школа на територији града Лесковца и да сви директори тада имају могућност да изнесу све евентуалне проблеме које имају у својим установама

Поделите