Светски дан превремено рођене деце

Сваке године 17. новембра обележава се широм света дан превремено рођене деце.

Град Лесковац се и ове године придружио обележавању Светског дана превремено рођене деце.

Званична боја кампање је љубичаста и у складу са њом вечерас је Споменик ослободиоцима у Централном градском парку осветљен љубичастом бојом у част малих дивова.

Наиме, 17. новембра, широм света, организују се активности које имају за циљ подизање свести у јавности о проблему превременог рађања. Једна од тих активности је осветљавање познатих грађевина декоративном расветом љубичасте боје, будући да је то боја која симболизује ову тему.

У читавом свету, 1 од 10 беба роди се пре времена. У Србији, то је више од 4000 беба годишње, односно 11 свакога дана. Будући да се рађају незреле, овим бебама је, да би преживеле, неопходна подршка специфичних медицинских апарата и велика стручност и посвећеност високообразованих медицинских радника. Упркос томе, последице превременог рођења могу бити веома озбиљне и трајне, а превремено рођење је водећи узрок смртности деце млађе од 1 године и други водећи узрок смртности деце млађе од 5 година. Сваке године, због превременог рођења, у свету умре милион беба.

Једна од прилика да јавност Србије сазна више о превремено рођеним бебама и тешкоћама са којима се сусрећу оне и њихови родитељи, јесте обележавање Светског дана превремено рођене деце.

Поделите