Град Лесковац пружио подршку за израду првог јавног регистра особама са инвалидитетом у Србији

Данас је у Свечаној сали града Лесковца приређен пријем за представницу удружења „Будимо безбедни“  Деу Ђурђевић и представнике Удружења дистрофичара Јабланичког округа.

Том приликом  у име града Лесковца обратила се Сања Милошевић и рекла:

„Од немерљивог је значаја међусекторска сарадња локалне самоуправе, институција и цивилног сектора, јер се на овај начин гради темељ снажније друштвене заједнице. Локална самоуправа Лесковца континуирано улаже бригу, пажњу и ресурсе у свим друштвеним сегментима, што за резултат има стабилан град. Стабилност је основа прогресивног развоја, а да се Лесковац развија на тај начин говоре чињенице. Једна од тих чињеница је да се из градског буџета из године у годину одвајају све већа средства из области социјалне заштите, ове године опредељено је 272 милиона динара.

Опредељено је 31 милион за финансирање рада удружења, 48 милиона за 4 услуге из области социјалне заштите које су намењене особама са инвалидитетом, 9 милиона за дневни боравак за особе са сметњама у развоју, 4 милиона за помоћ у кући особама са инвалидитетом, 25 милиона за услугу лични пратилац, 10 милиона за персоналну асистенцију. Вама се захваљујем на посети и на иницијативи да заједно оснажимо особе са инвалидитетом, јер они као део вулнерабилне популације заслужују и морају да имају подршку свих нас. Лесковац је без дискриминисања град по мери свих наших суграђана и у годинама које долазе трудићемо се да им будемо сигуран партнер за мирну и стабилну будућност.“

Председница удружења Деа Ђурђевић истакла је да је ово један од  значајнијих пројеката, а затим и додала следеће:

„Желимо да појединачно оснажимо сваку особу са инвалидитетом, да буде најбоља у ономе чиме жели да се бави. Крајњи циљ самог каравана под називом „Заједно можемо“ је израда јединственог регистра особа са инвалидитетом и захвални смо локалној самоуправи која сарађује са удружењима. Сматра се да у Србији има између 500 000 – 700 000 особа са инвалидитетом, али овакав вид регистра званично не постоји. Да бисмо лакше остварили своја права и потребе неопходно је да знамо колико нас има. Ми смо 26. септембра кренули да обилазимо Србију, тачније локалне самоуправе и  до 1. децембра се завршава караван. Захваљујем се граду Лесковцу и Центру за социјални рад на сарадњи и помоћи приликом израде најављеног регистра“.

Драгана Петровић представница Удружења дистрофичара Јабланичког округа захвалила се локалној самоуправи на издвојеним улагањима и услугама које су доступне особама са инвалидитетом.

„На територији града Лесковца постоје девет удружења која се баве проблемима особа са инвалидитетом. Центар за социјални рад је упутни орган за остваривање лиценцираних услуга из области социјалне заштите. Пре четири године Центар за социјални рад у Лесковцу је у потпуности реновиран и приступачан особама са инвалидитетом, како до само зграде тако и кроз зграду“ , напоменуо је Предраг Момчиловић директор Центра за социјални рад.

Поделите