Градоначелник презентовао резултате рада Градског већа у претходне 93 седнице

Градоначелник Лесковца и председник Градског већа др сци. мед. Горан Цветановић данас је говорио о раду овог извршног органа града и одлукама које су донете на претходна 93 заседања.

Своје излагање започео је изношењем података о броју одржаних седница, донетих одлука, имо бенефитима тих одлука за становнике града.

„Градско веће града Лесковца својим одлукама подстиче инвестиције, развија предузетништво, даје подршку младима, породиљама, деци са сметњама у развоју као и социјално угроженим категоријама становништва.

Одлуком Градског већа покренут је поступак давања у закуп непокретности у јавној својини града Лесковца привредном друштву Аунде, с обзиром на то да је Компанија Џинси Србија обавестила град Лесковац да због потешкоћа у пословању нису у могућности да даље испуњавају уговорне обавезе и исказали намеру за раскид уговора о закупу пословног простора.

Брзом реакцијом локалне самоуправе и градске управе пре свега, уговор је раскинут и ступило се у преговоре са италијанском компанијом Аунде, са намером да компанија у наредних пет година инвестира 1.410.000 евра, да запосли 350 нових радника на неодређено време у року од три године.

Преговори су успешно окончани, уговор закључен и тренутно у фабрици Аунде ради 300 радника“ – говорио је данас градоначелник Цветановић о наставку развоја привреде у граду.

Градоначелник је даље наставио причу о подршци младима, једном од најзначајнијих пројеката који је покренут на његову иницијативу:

„Одлукама Градског већа, а преко Фонда за младе таленте, који је претходно руководство угасило, а ми два пута формирали, у 2020. години додељено је 525 награда најбољим ученицима. Из буџета града за ову намену издвојено је 15.640.000 динара. У 2021. години додељено је 526 награда са укупним буџетом од  15.340.600 динара, док је у 2022. години из буџета за ту неману издвојено 14.380 динара и додељене су 489 награде најбољим ученицима. У текућој години додељено је 427 награда најбољим ученицима – из буџета издвојено 11.600.000 динара. Треба поменути и наградну екскурзију за ученике завршних разреда 11 средњих школа из Лесковца који су носиоци дипломе ,,Вук Караџић“ за успех постигнут у школовању.“

Говорећи о повећању накнада за породиље на 20, односно 40 хиљада динара, градоначелник је поново обавестио јавност да ће од наредне године првих 100 беба које се роде добити 30 хиљада динара и додао:

„На основу одлука Градског већа града Лесковца у периоду од 2020. до 2023. године  деца чији су родитељи примаоци новчане социјалне помоћи остварила су право на једнократну новчану помоћ у износу од 6.000 динара за набавку уџбеника и школског прибора.

Осврнуо се и на пакете који се додељују пензионерима и социјално угроженима, пракса започета у току ванредног стања, која је настављена и данас:

„Донели смо одлуку да нема лимита у висини пензије, већ ће сви пензионери добити свој пакет и већ у току наредне дедеље очекујемо шлепере са робом и да започнемо паковање пакета.“

Захвалио се свим члановима Градског већа на посвећеном раду, свим запосленима који су припремали и достављали документа за седнице и поменуо да је у актуелном саставу Већа радило 26 чланова, четири доктора наука, два магистра, четири лекара, магистар фармације, четири инжењера, шест дипломираних економиста, три правника, дефектолог и професор физичког васпитања.

Одговарајући на питања новинара градоначелник Цветановић је поручио да ће до краја године свим родитељима ученика свих разреда основних школа бити уплаћен део средстава за уџбенике, и додао да ускоро очекује средства из државног буџета – ванредни трансфер од 60 милиона динара који ће се наменити у те сврхе, док ће се остатак, до 75 милиона динара колико је према процени потребно за ове намене, из допунити из градског буџета на ребалансу. Говорио је и о улагањима у разне области у граду и закључио да је сваки сегмент друштва унапређен.

Градоначеник је поменуо радове који се тренутно изводе на лесковачкој болници а почели су децембра прошле године, као и велики број опреме који је стигао у болницу од почетка године, између осталог и мамограф, а поменуо је и магнетну резонанцу која ће до краја године стићи у нашу болинцу и то прво у Лесковац. Говорећи о здравству, поменуо је и набавку 2 амбулантна возила за Дом здравља, која ће бити намењена Домовима здравља у Грделици и Вучју. Градоначелник Цветановић говорио је и о лесковачком стадиону, још једној великој инвестицији у граду и поменуо предстојећу утакмицу Србија-Бугарска која ће се одржати 19. новембра. Говорио је и о уређењу објеката градских институција попут Установе за одрасле и старије, затим Центра за социјални рад, као и Сигурне куће, која је прва добила лиценцу у Србији

Поменуо је и институције културе, које константно остварују запажене успехе, недавну награду лесковачког музеја, и најавио нову веома значајну изложбу у Лесковачком културном центру, поред изложбе графика Салвадора Далија и Пабла Пикаса које су већ биле организоване у Лесковцу, затим је поменуо Историјски архив, у ком је данас све дигитализовано, да је сваки сегмент друштва унапређен.

Поделите