Манифестација Дани воденица одржане по 11. пут у Вучју

Данас је у Вучју одржана манифестација Дани воденица која је значајна јер од завборава чува старе занате и традицију, и то по 11. пут.

Манифестацију је у име градоначелника Лесковца др сци. мед. Горана Цветановића, који је и прусуствовао дешавању, Сања Милошевић, члан Градског већа, и рекла:

Данас славимо ту традицију по којој је вучјански крај надалеко познат и уживамо у још познатијим природним лепотама овог краја. Река Вучјанка неуморно тече овим кањоном и чува историју  хидроелектране из 1903. године, која ове године обележава 120 година постојања и која је ове године одликована Октобарском наградом града Лесковца, медаљом, и ове вековима старе воденице поточаре. Зато је наше Вучје прави туристички бисер Србије. Имамо привилегију да се поносимо овим дивним крајем нетакнуте јединствене природе, али и обавезу да то благо сачувамо и негујемо. Манифестација Дани воденица је један од начина да чувамо и промовишемо то богатство.

Крајем септембра смо имали прилику да уживамо на Сабору народног стваралаштва испред Дома културе, одмах након тога и на Великом сабору у част Николи Скобаљићу, а данас су нас дочекали гостољубили воденичари и врсне домаћице и домаћини, ученици Трговинско-угоститељске школе, који су за посетиоце припремиле традиционалне гастрономске специјалитете од најфинијег брашна које је самлевено у овим традиционалним објектима. Уживајте у припремљеним специјалитетима, уживајте у жубору дивне Вучјанке.“

Директор Дома културе у Вучју Братислав Станисављевић захвалио се свима на посети и градоначелнику Цветановићу на подршци, и истакао да ће и у наредном периоду наставити да негују и чувају традицију и лепоте вучјанског краја.

Поделите