Уручењем Октобарских награда и Свечаном седницом обележен Дан града Лесковца

Уручењем Октобарских награда лауреатима и Свечаном седицом, уз присуство одборника у Скупштини града, градоначелника др сци. мед. Горана Цветановића, председника Скупштине мр Александра Ђуровића, оца Теодосија – представника манастира Хиландар, представника Министарства за јавна улагања, осталих овогодишњих добитника признања, представника локалне самоуправе, грађана и гостију, Лесковац је данас обележио свој празник – Дан ослобођења у Другом светском рату.

Свечана седница обухватила је  програм у оквиру којег су химну извели чланови хора Средње медицинске школе, уз диригентску палицу Анђелке Петровић, Лесковачка црвенка певачка дружина Бранко била је задужена за музички део програма и представили су се песмама „Гласом мојим ко Господу возвах“ и „девета Руковет“, док је Иван Јанковић из НПЛ-а казивао текст из комада „Наша работа“ Сретена Динића из 1925. године.  

Програм су водили глумица и директор позоришта, Петра Димитријевић и Драган Марјановић, као и Слободан Шаренац, чувени српски новинар.

Свечану седницу отворио је председседник Скупштине Града Лесковца, мр Александар Ђуровић, честитао празник, поздравио све присутне и упутио честитке овогодишњим добитницима награда.

Марјан Михајловић председник Одбора Скупштине града Лесковца за обележавање празника, јубилеја и доделу признања је прочитао скупштинску одлуку у којој се наводе добитници и разлог уручења награде.

Свечана седница града Лесковца је обележена и данас, 79 година након што су тог 11. октобра 1944. године на улицу покуљале жене, деца, стари, када је народ плакао и викао СЛОБОДА, Лесковац је израстао у својеврсни мозаик година, људи, догађаја…  Трудимо се да све то забележимо, да сачувамо за будућа поколења, да им будемо смерница и путоказ, да им оставимо у аманет да се Лесковац воли свим срцем и да му се даје најбољи део нашег бића. О свему што је обележило период између две свечане седнице говорио је градоначелник Цветановић.

„Сваке године на наш дан – Дан града – имам осећај великог поноса због свега што смо урадили заједно са нашим суграђанима и нашом државом на челу са председником Републике Србије Александром Вучићем.

Овај осећај помешан је и са великом одговорношћу која је предамном и мојим сарадницима да оправдамо указано поверење и наставимо још више и одговорније да радимо за свој град, јер Лесковац је наша заједничка кућа“ – рекао је на почетку говора градоначелник.

„Годину иза нас обележила је изградња велелепног градског стадиона Дубочица по УЕФА 4 стандардима који је обогатио и улепшао изглед града, а који је обишао и председник Вучић, затим почетак реконструкције Опште болнице и набавка најмодерније опреме вредне 45 милиона евра, а очекујемо и да у наш град, поред два рендген апарата, поред два ултразвучна апарата, два скенера, стигну два нова мамографа до краја текуће године, а у току идуће године и магнетна резонанца. Још једна капитална инвестиција изграђена у нашем граду јесте Постројење за пречишћавање отпадних вода, а очекујемо да ускоро крену радови на проширењу канализационе мреже у 16 насељених места, 20 хиљада еквивалената, са око 18 милиона евра“ – данас је рекао градоначелник, поменуо компанију Аунде која је почела са радом у објекту Синтетике, запослила 40 трудница и породиља и званично ће погон пустити у рад крајем октобра.

Део обраћања је посветио инфраструктури и казао да је у протеклих 12 месеци реконструисано је и уређено 15 саобраћајница што представља 24.152 метара путева и улица у нашем граду у шта је уложено више од 800 милиона динара. Издвојио је пут Лесковац-Вучје вредан 400 милиона динара, као и саобраћајницу око стадиона Радош Церовић, финансирану из буџета града са 95,9 милиона динара. Говорио је и о уређењу храма Светог Симеона Мироточивог и труду усмереном и ка очувању вере, традиције и наших специфичности. До сада је у овај објекат уложено 52 милиона динара, а још 10,8 милиона динара уложено је у набавку пет црквених лустера.

Градоначелник је говорио о најмлађим становницима Лесковца и мерама подршке породицама са децом:

„Стварамо савремене услове нашим ученицима, кроз бројне погодности подржавамо породице са децом – ту су једнократна помоћ за породиље, уведене на моју иницијативу, коју ћемо од наредне године увећати за дупло – на 20 запосленим, односно 40 хиљада динара незапосленим породиљама, ове године смо поклон ваучере у износу од 30 хиљада динара уручили десет прворођеним бебама, повећавши их са 20 хиљада на 30 ове године, а од наредне године поклон ваучере добиће првих 100 новорођених беба које се роде у 2024. години, поред субвенција које даје државе. Почели смо да делимо и ауто-седишта за све новорођене бебе, накнада за уџбенике за све ученике првог разреда на територији града Лесковца и за све ученике чије су породице корисници социјалне помоћи. Од идуће године, сва деца од првог од осмог разреда имаће помоћ од града у виду суфинансирања за куповину уџбеника за сву децу на територији нашег града. За ове субвенције биће опредељено између 90 и 95 милиона динара,“ и додао да ће се повећати и сума за пољопривредне субвенције са 66,5 милиона динара, на 101 милион динара за наредну годину.

„Ко Лесковац воли – за њега и ради, то смо сви заједнички и показали – показали смо да смо заједно и када је добро и када није, и када славимо значајне датуме, али и када се боримо са елементарним непогодама и другим недаћама…Тако се гради поверење, тако се воли свој град.

Поштовани суграђани, драги гости нека нам дечји осмех буде мера по којој гледамо свет. Радимо заједно на томе да нам деца буду безбедна, покажимо им својим примером како се воли свој град и своја земља, и сваки дан учинимо бар једну ствар због које ће наша деца бити поносна на нас. Будимо светло које ће осветлити и друге да заједно радимо на напретку и просперитету наше домовине коју ћемо оставити нашој деци! Драги Лесковчани, срећан нам Дан града! Живео Лесковац, живела Србија!“ – закључио је градоначелник у свом говору.

Ове године Октобарска награда Медаља припала је постхумно Миодрагу Глигоријевићу зв. Буре. У име породице, видео поруком, обратио се унук др Иван Калинић:

„Иако нисам у прилици да лично присуствујем овом скупу, велика ми је част и задовољство да вас на овај начин поздравим у име породице и потомака Миодрага Глигоријевића, чувеног Драги Бурета и изразим велику захвалност за признање које му се постхумно додељује. Пуно је Лесковчана који су пронели славу овог града и градили његову историју. Сада, после више деценија град Лесковац препознаје и постхумно додељује ово престижно признање једном од њих, човеку који је несумњиво дао велики допринос у промоцији и развоју града, представљајући Лесковац на најбољи могући начин, како у земљи, тако и широм света.“

Медаља је припала и професору Марку Давинићу са Универзитета у Детроиту.

„Награда коју данас примам остаће ми у срцу и памћењу за свагда. Ова награда има немерљив значај за мене јер ја сам Лесковчанин и тај град неизмерно волим и поштујем. Ова награда представља снажан подстицај и стимулацију за мојим даљим напредовањем и усавршавањем у области науке, истраживања и образовања. Веома ми је драго да у Лесковцу успех није остао непримећен, што је лично мене мотивисало да додатно напредујем, јер сам знао да неко то цени и да ће ми пружити прилику да то покажем као што ми је дата ова шанса да данас, када обележавамо Дан града, стојим испред вас. Град Лесковац из године у годину све више помаже и награђује младе грађане и даје нам мотивацију и ветар у леђа да наставимо да радимо на себи и да се трудимо да на најбољи начин презентујемо наш град и увек са поносом изговарамо његово име“ – рекао је проф. Давинић путем видео поруке, уз поздраве из Северне Дакоте.

Медаља је припала и ГФК Дубочици, у чије име се обратио председник клуба Дејан Савић. Он је казао:

„Велика је част примити ово признање у име Дубочице. Ово је признање свих генерација које су наступале за клуб, од оснивања, па до данас. За мене и све нас данас у клубу, ово је велика сатисфакција и одговорност да наставимо да будемо бољи и радимо боље. У овој години јубилеја Дубочица је напредовала и ушла у други савезни ранг такмичења у Србији. И да за две године игра први ранг Републике Србије, супер лигу Србије зато што  град Лесковац и становници града заслужују.“

Министарству за јавна улагања је ове године припала Октобарска награда – Медаља, државни секретар Немања Трнавац је данас преузео награду и обратио се:

„Министарство за јавна улагања се бави пројектима који се тичу области здравства, просвете, културе, спорта, социјалне политике и зауста ми је драго што је град Лесковац у свим овим побројаним стварима учествовао, што сте видели у филму. Захваљујем се што је комуникација између  Министарства и града Лесковца била двосмерна. За поменуте пројекте је била потребна велика енергија, велика жеља, велики проток времена. Још пројеката у Лесковцу чека на реализацију путем нашег Министарства који чекају на одобрење Министарства финансија.“

Када је реч о Малој хидроелектрани у Вучју, још једном добитнику признања,  Медаљу је преузео Драган Јовић, директор за производњу енергије.

„Данас представљам људе који су изградили, чували и оне који данас чувају Хидроелектрану Вучје. Великани на челу са Ђорђем Станојевићем су равно пре 120 година изградили ову Хидроелектрану и представили пут нама. Намерно сам изоставио званични назив, она јесте  мала по снази, али према значају који има за све нас је јако велика и од непроцењиве вредности“ – рекао је у свом говору.

Највеће признање данас је припало манастиру Хиландар у чије име се обратио отац Теодосије.

„Хвала што сте нас позвали и што сте даривали овако значајном наградом. Посебно ми је драго што ова награда није усмерена само на наше славне претке него и на нас који покушавамо да очувамо светиње које су нам предали. Желео бих да у име нашег игумана, архимандрита Методија, као и у име целокупног братства се захвалим. За ову награду треба захвалити пре свега Лесковчанима који походе нашу светињу а за то је најзаслужније Друштво пријатеља Хиландара Свети краљ Милутин.“

Овогодишњи добитници Октобарских награда поред Медаља су добитници Похвала, Јелена Цветковић, Милан Митић, Радомир Јовановић, Милан Поповић, пуковник др Ивица Николић, Дом културе Грделица, ОШ Вук Караџић у Великој Грабовници, ОШ Ђура Јакшић у Турековцу, ОШ Аца Синадиновић у Предејану, и Новчаних награда, Марија Лазаревић, Андрија Стојиљковић, Тања Антић и Давид Миловановић.

Градоначелник Цветановић је оцу Теодосију уручио дело уметника Слободана Поповића, Икону са ликом апостола Петра и Павла.

Отац Теодосије је градоначелнику уручио монографију „Свети краљ Милутин“ са посветом Игумана Методија.

Поделите