Млади таленти и Игре без граница на Дан града на тргу

Дан града Лесковца је и ове, 2023. године посвећен успешним младим Лесковчанима и Лесковчанкама. Уочи Свечане седнице града Лесковца организована је подела награда младим талентима, у центру града, на тргу.

Окупљене добитнике награда поздравио је градоначелник Лесковца др сци. мед. Горан Цветановић, честитао им је на оствареном успеху и нагласио да су они понос града:

„Зато што сте то заслужили, зато што сте у времену иза нас уложили рад и труд у свом школовању, тренирању, креативности… Остварили сте резултате, оставили сте печат, постигли успех, захваљујући којем су се ваша имена нашла на листи стипендиста Фонда за младе таленте, чиме ћете заувек остати уписани у историју нашег града на Ветерници.

Ова пракса, којом град Лесковац подржава младе људе, већ има традицију од 10 година и у том периоду смо ветар у леђа, путем субвенција, дали и подржали преко 5000 младих са сумом од 143,5 милиона динара. Од тог броја данас 168 ваших колега добија награде у укупном износу од 8 милиона динара. Награде ће вам бити исплаћене у току данашњег дана.“

У име награђених обратила се Милена Николић, студент Медицинског факултета у Новом Саду.

„Млади људи који испуњавају своје циљеве, и који иза себе имају нанизане успехе, али најбитније-људи који имају жељу, мотивацију и снагу да наставе својим путем. У томе им помаже њихов град-Град Лесковац.Он је препознао све те људе и одлучио да они треба да буду награђени за свој труд и рад. Сви ми смо отишли да студирамо у друге градове.Тамо проводимо пуно времена и имамо своје животе. Али, верујем да нема ништа лепше од тога да се након напорне школске године вратимо у свој град, који препознаје све оно што радимо и награђује нас за то.“

Обратиле су се и две најбоље другарице, студенткиња Природно-математичког факултета  у Нишу Милица Николић и студенткиња Медицинског фалуктета у Нишу Милица Митровић.

„Од почетка студирања добитник сам ове стипендије, која за нас студенте није значајна само финансијски, већ нам је најбитније да наш град препознаје и вреднује наш труд и рад, те бих се захвалила граду, др Горану Цветановићу и Канцеларији за младе на челу са координатором Александром Стојановићем на стипендирању најбољих студената нашег града. Захвалила бих се и Стефану Китановићу на сјајно организованом, петом по реду, Умрежавању на Златибору, где смо имали прилике да слушамо корисна предавања и остваримо контакт са младим, успешним суграђанима,“ – истакла је Николићева.

„Већ шест година сам добитник ове награде, и драго ми је да и сада видим многа позната и многа нова лица. Надам се да ће нас бити све више наредних година. Захвалила бих се градоначелнику др Горану Цветановићу, члановима Канцеларије за младе и координатору Александру Стојановићу и свим члановима локалне самоуправе на великој подршци и помоћи коју су нам пружали свих ових година. Мотивисали сте нас и показали да је наш труд примећен и вредан. Још једном честитам свим награђенима, желим вам пуно нових успеха и достигнућа, ваш успех је инспирација за све нас,“ – казала је Митровићева.

Градоначелник Цветановић је уручио награде студентима који су остварили просек 10.00 током школовања и њима су уручене награде у износу од 100 хиљада динара, док су даљу поделу наставили његови сарадници.

Упоредо са уручењем награда младим талентима, данас се на централном тргу први пут одржавала манифестација Игре без граница. Окупила је ученике 3. и 4. разреда основних школа који су се надметали у разним играма. Игре без граница је водио Слободан Шаренац и том приликом честитао дан

„Са нама су данас и деца основношколског узраста, тачније трећег и четвртог разреда, која ће уживати у манифестацији „Игре без граница“ и учествовати у бројним играма осмишљеним за њихов узраст. Добро дошли на догађај припремљен искуљиво за вас и намењен вама.

Одлучили смо да вас данас све спојимо, како би добитници младих награда уживали у дружењу са малишанима, као и да сви малишани упознају своје наше најбоље суграђане који треба и мора да им буду инспирација и узор“ – поручио је основцима градоначелник Цветановић и истакао да је централни трг постао место за сва предивна дешавања посвећена свим генерацијама, а нарочито деци и младима.

„Међу свима вама, баш сваком од вас, видим будуће носиоце просперитета нашег Лесковца и наше дивне Србије. И видим да је свима вама, и нама поред вас,  та будућност загарантована јер ћемо оставити град у најбољим, вашим рукама, а за све то време, ми ћемо, увек као и до сада бити ваша подршка! Желим вам своју енергију и посвећеност наставите да усмеравате према спорту, култуни, науци, медицини, према свему ономе што радите. Велика захвалност и вашим родитељима који су вам ослонац. Поносно стојим пред вама, јер сте садашњост и будућност  нашег града, зато вам се поклањам и желим вам да будете живи и здрави и желим вам срећан Дан града“ – закључио је градоначелник својим данашњим говором који је посвећен младим талентима и свој деци Лесковца.

Поделите