Народном музеју Лесковац признање за најбољи словнески музеј „ЖИВА“ за 2023. годину

Данас је градоначелник Лесковца др сци. мед. Горан Цветановић са сарадницима боравио у Народном музеју Лесковац поводом престижне награде коју је добила ова институција културе ЖИВА за 2023. годину за најбољи словенски музеј.

Тим поводом градоначелник Цветановић је честитао упосленицима музеја на награди и рекао:

„Пре свега, желим да вам искрено и од срца честитам на освојеној награди ЖИВА за 2023. годину.

Град је поносан на Народни музеј, поносан на све вас који сте допринели томе да наш чувар културне баштине из године у годину буде богатији и шири своју колекцију успеха, награда и признања, и да и ове године буде проглашен најбољим музејом у источној Европи. У конкуренцији са Белорусијом, Пољском, Чешком, Словачком, Хрватском, Северном Македонијом, Словенијом, Бугарском, за најбољи словенски музеј одабран је музеј из Србије, односно из нашег града Лесковца Лесковца, што представља још веће задовољство. Хвала директоре Вама, заменику, и вашим запосленима на професионалности, посвећености, знању и ентизијазму који непрестано улажете – љубав која произилази из вашег рада је више него очигледна и резултирала је ових наградама. Ви сте понос нашег града, што ћу поновоити још хиљаду пута, и наставите да радите у том смеру, а ми ћемо увек несебично подржавати културну сцену нашег града.“

Он је додао да је Народни музеј Лесковац и носилац бројних других признања попут вишеструке награде Михајло Валтровић, затим Сретењског ордена трећег степена, награде од стране Заштитника грађана за поставку Додирни прошлост, немењене слепима и слабовидима, Октобарске награде града Лесковца..

„Још једном вам честитам на овом престижном признању, уз сигурност да ово није последња у низу ваших награда и да ћете наставити да будете институција којом се поносимо,“ – закључио је градоначелник Цветановић.

Директор Народног музеја Лесковац Небојша Димитријевић се захвалио на лепим речима и казао да ова награда долази у 75 година рада и постојања Музеја:

„Драго ми је што смо успели да направимо искорак више, да превазиђемо границе Србије. Да будемо проглашени за најбољи словенски музеј, односно у Југоисточној Европи. Ове годије је јучествовало 24 музеја из 10 земаља, чак и Музеј чехословачке културе из Америке, део америчког Смитсонијана. Конкуренција је била јака, такмичили смо се националним музејима.“

Поменуо је сараднике који су неуморно радили, бившу директорку, рад свих колега, оних који су у пензији и оних који тренутно раде, и исткао да је рад свих њих уткан у ову награду.

„Тренутно смо једини музеј у Србији који је добио ову награду, што више даје значај награди. Окарактерисани смо као комплетан музеј који је заокружио музеолошку причу. Од 13 судија, 12 је одмах гласало за Лесковац и након презентације је и 13. судија прешао на нашу страну. Једно велико признање од познаваоца музеолошке делатности.“

Градоначелник Цветановић је додао да је још једна потврда раду ове установе чињеница да је председник УО Дејан Антић постављен за државног секретара и то је доказ да Влада РС посматра активности музеја.

Поделите