Свечаном академијом 3. Центар за обуку и обележио свој дан се

Трећи центар за обуку у Касарни ‘Војвода Петар Бојовић” у Доњем Синковцу, формиран је пре дванаест година, на дан када је Лесковац ослобођен у Великом рату и током свог постојања, организовао је и спровео основну обуку за више од 15.000 војника за добровољном служењу рока, кадета Војне академије, подофицира и официра.

То је само један од импресивних резултата рада Центра.Честитајући Лесковчанима Дан ослобођења у Великом рату, а припадницима Центра, свој дан, командант гарнизона Лесковац пуковник Зоран Цветковић, подсетио је на политичке околности с почетка 20. века, које су довеле до избијања Првог светског рата и учешћа српске војске у њему.Наша Војска је напустила своју земљу, али се у њу вратила као победник, што је незабележено у историји ратовања, рекао је овом приликом пуковник Цветковић.

Осврћући се на протекли период – деценију, можемо бити задовољни оним што смо урадили, јер смо успешно реализовали све постављене задатке, учврстили нераскидиву везу са народом, трудили се да будемо користан и одговоран члан друштвене заједнице, рекао је пуковник Цветковић.

О историјским чињеницама везаним за ослобођење у Првом светском рату Лесковца и околине говорио је историчар Никола Петровић који је истакао да Трећи центар за обуку наставља традицију српског војника из Великог рата и све постављене задатке реализује на високом нивоу.

Посебној атмосфери Свечане академије допринос су дали Хор Министарства одбране и Војске Србије и Уметнички ансамбл ”Станислав Бинички”, чији програм је госте оставио без даха.У уметничком делу програма чланови драмске секције Културног центра из Медвеђе извели су представу Никола Скобаљић.

На крају Свечане академије уручене су захвалнице локалним самоуправама Јабланичког окрууга и појединцима у знак пажње за сарадњу и пружању подршке раду Трећег центра за обуку.Свечаности је присуствовала заменица градоначелника др Лидија Димитријевић, која је у име града Лесковца, примила захвалицу.

Поделите