Панел Мамин свет посвећен садашњим и будућим родитељима

Данас је у сали Народног позоришта у организацији удружења Две бабице почело одржавање дводневног панела под називом Мамин свет. Панел се одржава  поводом Националне недеље дојења, са циљем подизања свести о важности дојења не само за маму и бебу, већ за читаво друштво.

Први дан панела, који је потпуно бесплатан, пружено је пуно корисних информација о дојењу од разлицитих стручњака из ове области.  Други дан је посвећен правилној нези бебине коже и о правом избору козметике, правилне неге бебе, као и правилно поступање са бебом. Други дан се завршава Пузијадом.

Окупљење родитеље и будуће родитеље, као и све окупљене поздравила је заменица градоначелника Цветановића др Лидија Димитријевић. Том приликом се осврнула на пронаталне мере града Лесковца као што су једнократна помоћ за породиље која ће се од наредне године увећати на 20 запосленим, односно 40 хиљада динара за незапослене породиље, ваучери за десет прворођених беба у години у износу од 30 хиљада динара, ауто-седишта, накнада за уџбенике за све ученике првог разреда на територији града Лесковца и за све ученике чије су породице корисници социјалне помоћи.

„У оквиру ових мера град субвенционише и боравак деце у приватним вртићима, прваци су добили ранчеве, док ће сви малишани до 10 година старости од Града ће добити новогодишње пакетиће, а од наредне године планирамо и увођење помоћи за суфинансирање пренаталних тестова“ – рекла је заменица Димитријевић и поздравила намеру удружења да помогне родитељима.

„Ступање у свет родитељства са собом носи многе недоумице, страхове и несигурност. Сваки родитељ, када се врати из породилишта, се пита да ли све ради исправно, како може помоћи својој беби да се осећа што лепше и пријатније… Овакви скупови, посвећени управо тој тематици и усмерени ка родитељима мале деце и беба, као и будућим родитељима, дају одговоре на многа питања и пружају ветар у леђа свима који су се остварили и планирају да се остваре у овој најлепшој и најодговорнијој улози.“

Радмила Пејковић Илић се обратила испред Удружења и рекла:

„Овом приликом уручујем захвалницу граду Лесковцу за подршку у реализацији пројекта Мамин свет. Локална самоуправа је препознала значај оваквих едукација за будуће родитеље и подржава породични систем вредности развијањем позитивне климе за родитељство.

Инфраструктура града је погодна за породице са децом. У прилог томе говоре школе и обданишта, игралишта, спортски терени и сале, мобилијари, места породичног окупљања попут Хисара, парка 9 Југовића, Хидроцентрале Вучје, градског трга, Стадиона, институције културе које су велики део својих програма у садржаја усмерили и прилагодили деци и младима као што су Народни музеј, Лесковачки културни центар, Народна библиотека “Радоје Домановић”, Центар за стручно усавршавање и Научни парк, Аква парк, базени и одмориште у Копашници…“

Поделите