Отворен 13. Самит фотографа екс Југославије

Синоћ је отворен 13. Самит фотограга екс Југославије који ће трајати од 5. до 8. октобра а који је окупио 50-ак мајстора фотографије из свих земаља екс Југославије, све у организацији Фото клуба „Лесковац“ и Лесковачког културног центра, под покровитељством града Лесковца.

Награду „Томин шешир“, која носи назив по мајстору југословенске и српске фотографије Томиславу Петернеку, а коју Фото клуб „Лесковац“ додељује за допринос развоју фотографије и међународне сарадње у региону , додељена је Синиши Скендерији, мајстору фотографије Асоцијације за уметничке фотографије БиХ. Уједино је приређена и његова десета самостална изложба под називом „Споне“. Додељен је и специјални „Томин шешир“, Весни Ђорђевић, секретару Фото клуба за допринос организацији ове манифестације и 30 година рада у Фото клубу.

Овогодишњи Самит је отворио Бранимир Ритоња, фотограф из Марибора, а у име локалне самоуправе окупљене је поздравила помоћница градоначелника Лесковца Марија Рајковић.

„Традиција дуга 13 година доказ је да се Фото-клуб Лесковац и Лесковачки културни центар одговорно и с поштовањем односе према уметничкој фотографији и да увек срдачно дочекају све госте.

Зато позивам Лесковчане да у наредних неколико дана посете Лесковачки културни центар и уживају у изложбама и свим пратећим садржајима. Искористила бих прилику и да честитам Лесковачком културном центру што из године у годину чини да наш град буде центар окупљања најистакнутијих уметника из различитих области – музике, филма, сада фотографије.“

Програмом тродневне манифестације предвиђене су изложбе, предавања и снимања знаменитости и природних лепота Лесковца и Пирота. На две колективне изложбе представљени су радови настали на претходном самиту који су изложени на платоу испред ЛКЦ-а. На галерији је избор фото клубова и националних удружења који пружа увид у свремене тенденције и кретања у фотографији. Предавање и презентацију одржао је Ријечанин Ивица Николац, члан Хрватске удруге ликовних уметника примењених уметности.

Поделите